Frissíteni kellene az adatokat az állatorvosi adatbázisban

2019.11.29. 17:30

Ha a kutya gazdája köddé válik

Gyakran nemcsak az otthonról elkóborolt kutyákat keresik hiába, hanem a gazdájukat is. Hiába van ugyanis chip a jószágban, ha a tulajdonosa köddé vált.

Szabó Zsófia

A chipek adatai gyakran elavultak Illusztráció: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

Naponta találkoznak hasonló esetekkel a nagykanizsai menhelyet működtető Élettér Állat- és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. Ugyanis hetente többször kerül be az otthonba olyan kutya, amelynek a nyakában csak díszként szolgál a chip: a tulajdonosát lehetetlen megtalálni, annak ellenére, hogy az említett eszköz ezt a célt is szolgálná. 2013 januárja óta kötelező nyilvántartásba vétetni a kutyákat, de sokak figyelmét elkerüli, hogy lakcímváltozás, telefonszámcsere esetén frissíttessék az elérhetőségeiket az állatorvosnál nyilvántartott adatbázisban.

– A kutyagazdi adatainak megújítása mindössze pár percet vesz igénybe, ráadásul díjmentes – mondta Skanecz Tamás, a nagykanizsai Élettér egyesület elnökségi tagja.

A chipek adatai gyakran elavultak Illusztráció: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

– Az adatok aktualizálása nagyon hasznos: ha elveszik a kutya és történetesen ideiglenes otthonba hozzánk kerül, az első dolgunk ellenőrizni a chip révén az állattartó elérhetőségeit. Sokszor nem járunk sikerrel, ugyanis a gazdi vagy elköltözött, vagy megváltozott a telefonszáma. Ilyenkor a telefonos tudakozóval és a közösségi oldalunkon közzétett fotóval próbáljuk megtalálni a tulajdonost, sokszor sikertelenül. Jelenleg is több olyan kutya van nálunk, amelynek a korábbi lakhelyét sem tudjuk kideríteni, mivel gazda holléte ismeretlen – összegezte a szakember.

Hozzátette: törvényi kötelezettsége bejelenteni minden kutyatartónak a lakcímváltozást az illetékes önkormányzatnál is.

Azonban mindezt csak az oltási könyvvel lehet megtenni, amiben amolyan igazolványként az állat és a tulajdonos adatai is fel vannak tüntetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában