kiállítás

2019.11.17. 07:00

Faragott képek tárlata – Gombos Jenő fiatalon tanulta meg az intarziakészítést

A városi könyvtárban nyílt meg a zalatárnoki Gombos Jenő intarzia­kiállítása. A képek témái közt megjelenik a természet, különféle figurák, illetve az op art stílus is megihlette a már nyugdíjas alkotót. A tárlaton továbbá különböző munkafázisban lévő darabok és szerszámok is láthatók.

Korosa Titanilla

Gombos Jenő és lánya, Kovácsné Gombos Beáta a kiállításon Fotók: Korosa Titanilla

– Az intarziafaragás a kedvenc időtöltésem, a hobbim. Amikor katona voltam, a seregben ismerkedtem meg ezzel a képkészítési móddal – mondta el Gombos Jenő. – Láttam, amint egy fiú falapokból kis mozaikdarabokat vág és képet rak ki belőle. Majd én is megpróbáltam és sok gyakorlás után belejöttem. Leszerelés után feledésbe merült a dolog. Majd körülbelül húsz évvel később egy asztalos barátomat láttam intarziát készíteni. Betársultam hozzá, én faragtam a képeket, ő bekeretezte. Később ő díszdobozokat készített, én meg díszítőképeket a fedőlapra. Megtanított ragasztani, keretezni. Sok képet, díszdobozt csináltunk együtt, de mindig elajándékoztuk. Sikerült örömet szerezni néhány embernek. Ez motivált, amikor nyugdíjasként újra elővettem a faragókést. Aztán már nem ajándékoztam el a munkákat, így összegyűlt egy kiállításra való intarziakép és jó néhányat elhoztam megmutatni a látogatóknak, remélve, hogy tetszeni fog.

Gombos Jenő és lánya, Kovácsné Gombos Beáta a kiállításon
Fotók: Korosa Titanilla

A kiállítást Horváth László polgármester nyitotta meg, a munkákat pedig az alkotó lánya, Kovácsné Gombos Beáta pedagógus méltatta.

– Az intarziák készítéséhez erős kéz, kitartás, sok türelem és idő szükségeltetik – mondta. – Az intarziaképeket régen a bútorkészítés során használták, így díszítették azokat. A 19. század végén kezdett a képkészítés önálló életet élni, egyre többen dekorációs célokra használták fel.

Ringasd és forgasd

Az intarziaképek összeállításának technikájáról is beszélt Kovácsné Gombos Beáta. Elmondta, hogy az intarziakészítők késsel dolgoznak, egyenként vágják ki rajzok alapján és illesztik össze a ragasztócsík segítségével a falemezekből kivágott darabokat, melyeket végül csiszolnak és lakkoznak. Ezért minden intarziakép egyedi.

A kiállítás december végéig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában