szélsőséges időjárás

2019.11.18. 14:24

Emlékszik? Tavaly ilyentájt már havazott Zalában! – Összevetjük az elmúlt évek novembereit

Az időjárás olykor enyhébben, máskor zordabban alakul, mint ahogy várnánk. Most éppen a barátságosabb arcát mutatja nekünk, amiről megkérdeztük az emberek véleményét is.

Németh Lilla

Behavazott közlekedési táblák a Zala megyei Újudvar határában 2018. november 19-én. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Közeledik a tél, ám ennek egyelőre nincs nyoma: 1996-ban Győr-Likócson mérték a legmagasabb minimumhőmérsékletet, 16,0 fokot, idén november 13-án azonban ez a rekord megdőlt, Csengeren ugyanis mindössze 16,3 fokig hűlt le a levegő a hajnali órákban – derül ki az OMSZ cikkéből.

Tavaly ilyenkor már havazott

Az időjárás szeszélyességét alátámasztja az is, hogy 2018. november 19-én bizony már hó is esett a megyénkben. Íme, egy fotó Újudvar határából:

Behavazott közlekedési táblák a Zala megyei Újudvar határában 2018. november 19-én. MTI/Varga György

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy egy héttel korábban még virágzó orgonát örökített meg Zalaegerszegen az MTI fotósa:

Virágzó orgonáját nézi Horváth Rudolfné családi házának udvarán Zalaegerszeg Becsalihegy városrészében 2018. november 12-én. MTI/Varga György

2016-ban 22 fokot is mértek

A mostanihoz hasonló időjárás november második felében nem példa nélküli Zalában, 2016. november 22-én 22 fokot mutatott a Huszti téri hőmérő Nagykanizsán. Van, hogy egy hűvösebb nyári napon sincs ennél több, nemhogy a tél kapujában:

22 Celsius-fokot mutat a hőmérő Nagykanizsán, a Huszti téren 2016. november 22-én. MTI Fotó: Varga György

2015. november 20-án az érésnek indult málna cáfolt rá a naptárra a Nagykanizsa közelében fekvő Förhénc-hegyen:

Érik a málna az enyhe időben a Nagykanizsa közelében lévő Förhénc-hegyen 2015. november 20-án. MTI Fotó: Varga György

2014. november 18-án az enyhe idő megtréfálta az aranyesőt is, amely annak hatására kivirágzott Nagykanizsán:

Virágzik az aranyeső Nagykanizsán 2014. november 18-án. A tavasz első jeleire szirmot bontó növényen a novemberi enyhe időjárásnak köszönhetően kinyílt néhány virág. MTI Fotó: Varga György

Egyelőre 10 fok felett maradnak a maximumok

Bár mint tudjuk, az időjárás pillanatok alatt képes átváltani egy másik arcára, az OMSZ előrejelzése szerint a napokban ez még nem következik be, a maximumok várhatóan továbbra sem csökkennek 10 fok alá. A jelenlegi adatok alapján szerdán és csütörtökön csapadékra is van esély Zalában, ám egyelőre csupán eső, záporeső formájában.

Megkérdeztük az emberek véleményét az enyhe időjárásról

Táncos Jánosné: Nagyon jó, hogy ilyen szép idő van, mert sokat lehetek kinn a szabadban, és energiatakarékosság szempontjából sem utolsó. Ez a napsütés pozitív hatással van az emberekre.

Molnár Tünde: Úgy gondolom, hogy egészségügyi problémától függetlenül mindannyian megszenvedjük ezt a meleg időjárást. Sokkal jobban szeretném, ha sapkában, sálban és vastag kabátban lehetnék.

Jánosi Pál: Ritka ez a meleg ilyenkor. Érdekes, hogy az időjárás milyen változó, napról napra más: egyszer esik, máskor jó idő van. Számomra ez furcsa.

Horváth Márton: Kicsit szokatlan, hogy a hidegebb napok után most ilyen idő van, de végülis örülök neki. Szeretem a meleget, csak ne fújna a szél.

Vaspöri Mária: Jó, hogy most meleg van, de azt szeretném, ha a karácsony már fehér lenne, mert olyan már régen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában