Szakmájuk mesterei

2019.11.26. 14:00

Átvették oklevelüket, fontos szerepük lesz a szakképzésben

A szakmájukban elérhető legmagasabb minősítő fokozatot, mesterlevelet adtak át hétfőn tizenhat szakembernek a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Hajdu Péter

Salamon Róbert központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő fogadja Darabos Balázs vizsgabizottsági tag gratulációját, mellette Kovács Dezső készül átadni a mesterlevelet Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A mestertanfolyamok és a vizsgáztatás szervezése a kamara egyik fontos feladata. 2016-tól máig több mint 300 mester vehette át az oklevelét a megyei kamaránál. Legutóbb tavasszal indult a kozmetikusok mestertanfolyama, amin hatan végeztek, majd ősszel öt fodrász és négy központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakember végezte el sikeresen a mestertanfolyamot. Egy gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő szakember is sikeres vizsgát tett. Számukra tartották meg a tegnapi mesterlevél-átadó ünnepséget.

Salamon Róbert központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő fogadja Darabos Balázs vizsgabizottsági tag gratulációját, mellette Kovács Dezső készül átadni a mesterlevelet Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A Kamarák Házában szervezett eseményen Kovács Dezső, a kamara ügyvivő elnöke köszöntötte az új mestereket, ismertetve a kamara e téren betöltött szerepét. Többek között elmondta, a jó színvonalú szakképzés egyik feltétele, hogy a szakmát tanuló fiatalok mestervizsgával rendelkező gyakorlati oktatóktól kapják meg azt a tudást, azokat a fogásokat, amiket majd szakmai pályájuk során hasznosítani tudnak. A mestertanfolyam résztvevői többek között pedagógiai képzés során, vállalkozói és jogi ismeretek elsajátításában kaptak az oktatáshoz és a sikeres vállalkozói működéshez segítséget. A kamara ügyvivő elnöke elmondta, hogy a tanfolyam elvégzéséhez ötödik éve kamarai támogatás is igénybe vehető. Az új mesterek közül tizennégyen vették igénybe a képzés költségeinek 80 százalékos kamarai támogatását, ketten pedig önköltségen végezték el a 140 órás elméleti és 80 órás gyakorlati képzést.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja köszöntőjében az országban 2010 óta végbement foglalkoztatási változásokról szólt, amelyek eredményeként ma 800 ezerrel többen dolgoznak, a foglalkoztatottak száma eléri a 4,5 milliót, s mint mondta, kialakult a munkaalapú társadalom. Ehhez szükség van jól képzett szakemberekre, amiben nagy szerepük lesz a szakmák mestereinek. Utób­biak esküt tettek, átvették mesterlevelüket, majd Vizlendvai László, a ZSZC főigazgatója pohárköszöntője után fogadáson ünnepelték meg szakmai diplomájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában