Felkészültek a télre

2019.11.16. 07:00

A Netta-Pannonia több mint 600 tonna sót tárazott be

Több mint 600 tonna útszóró sót és a keverékhez szükséges zúzalékot szerzett be a Netta-Pannonia Kft. a téli síkosságmentesítési feladatok ellátásához – hangzott el pénteken a cég telephelyén tartott tájékoztatón. Emellett tucatnyi hóekével felszerelt nehézgépjármű, Multicar és járdatakarító gép áll rendelkezésre a téli hóeltakarításhoz.

Pásztor András

Fitos István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója, Áfra Barnabás, a Netta-Pannonia Kft. ügyvezetője és Balogh László polgármester a gépparkot szemlézi Fotó: Gergely Szilárd

Cendes Tamás, a társaság közterület-gondozási vezetője közölte: a város közigazgatási területén 180 kilométer bel- és külterületi úton, 35 kilométer kerékpárúton, illetve 180 darab buszmegállóban végzik a hó- és síkosság elleni védekezést.

– A téli intézkedési terv mától lép életbe, ami azt jelenti, hogy 24 órás készenléti szolgálatot adunk egészen március 15-ig – mondta Cendes Tamás. – Cégünk a síkosság elleni beavatkozásokat természetesen a legforgalmasabb útvonalakon kezdi meg, valamint a lakosság ellátásában kiemelt szerepet játszó létesítményeknél, azaz a kórháznál, az orvosi rendelőknél és az élelmiszer-áruházaknál kell biztosítani a zavartalan közlekedést.

A tájékoztatón néhány tévhitet is eloszlattak a szakemberek. Mint elhangzott: gyakran éri az a vád a szolgáltatót, hogy nem látni járműveit az utakon, esetleg felemelt ekével közlekednek a gépek.

Fitos István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója, Áfra Barnabás, a Netta-Pannonia Kft. ügyvezetője és Balogh László polgármester a gépparkot szemlézi Fotó: Gergely Szilárd

– Ha felemelt ekés járművet látnak az utakon, az nem „üresjáratot” jelent, csupán arról van szó, hogy a sónak idő kell, amire kifejti a hatását. Ha a sózást követően egyből letolnánk a havat, akkor a síkosságmentesítő anyag is elveszne, s egy újabb havazás és fagyás esetén már nem tudná kifejteni hatását. Az pedig, ha valaki nem találkozik hótoló járművel, nem azt jelenti, hogy nem végezzük a munkánkat, csupán azt, hogy a járműveket éppen üzemanyaggal, illetve érdesítőanyaggal töltik fel.

A tájékoztatón Áfra Barnabás, a Netta-Pannonia Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a téli síkosságmentesítésben a lakosságnak is van feladata. Az önkormányzati rendelet értelmében az épülettől számított 10 méteres távolságban az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének kötelessége a síkosságmentesítés. Ez történhet sóval, fűrészporral, hamuval vagy zúzalékos keverékkel.

A tegnapi tájékoztatón részt vett Balogh László polgármester, aki jelezte: az önkormányzat ez évben is biztosítja az anyagi feltételeket a téli hóeltakarításhoz és síkosságmentesítéshez. Az összeg változó, volt olyan év, amikor 45-50 millió forintba került a feladat, de volt, hogy az összeg töredékét használták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában