Hétfőtől építkeznek

2019.10.08. 07:00

Projektindító a felújítás előtt álló Göcseji Múzeumban

A Göcseji Múzeum felújítását és kiállítótereinek fejlesztését a Modern Városok Program keretében, a Széchenyi 2020 projekt forrásából és a kormány kiegészítéséből, összesen 1,85 milliárd forintból oldják meg, a tervek szerint 2021 nyaráig.

Arany Horváth Zsuzsa

A múzeum előterében tegnap tartott projektindítón Balaicz Zoltán polgármester felidézte az 1890-ben elkészült eklektikus stílusú épület történetét: a takarékpénztár számára tervezett házban később alispáni kúria működött, majd 1950-ben a városi tanács vette birtokba, végül 1972-ben Szerdahelyi Károly tervei alapján alakították át múzeumi épületté, mely 1973-ban nyitotta első kiállítását. A tetőtér 1996-ban épült be, 2000-ben belső modernizáláson esett át. A város 2013 óta fenntartója a közgyűjteménynek, mely Németh József, dr. Vándor László és napjainkban Kaján Imre igazgatása alatt gyűjtötte, őrizte és mutatta be a zalai történelem tárgyi emlékeit.

– Böjte Sándor képviselő hetente kérdezte, mikor kezdődik már a felújítás – mondta a polgármester, utalva arra, hogy tavaly novemberben költözött ki a múzeum, átadva az épületet a kivitelezésnek.

Vigh László országgyűlési képviselő többek közt arról beszélt, hogy a kormány ma is az épülő országban érdekelt, amit annak idején a deáki kiegyezés tett lehetővé. Az 1867–1914 közti korszakban épült fel a mai múzeum is.

 

Böjte Sándor Zsolt a nemzeti kultúra védelmét emelte ki, melynek a múzeum fontos eleme. Kaján Imre igazgató jelezte, nagyon várták ezt a napot, a zalai kultúraszerető közönség méltó múzeumot érdemel. Kitért a tervezett Mindszentineumra is, amely a bíborosnak állít emléket.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Zalaegerszeg fejlődését és a városvezetés érdekérvényesítő képességét méltatta, hozzátéve: a kormány feladata, hogy Brüsszelből kipréselje a fejlesztésekhez szükséges pénzt, ami nem adomány, az Magyarországnak jár. Üdvözölte a Mindszenty József életművét feltáró múzeumi terveket, ahogy azt is, hogy a megújult épületben a zalai származású Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke művészi életműve is állandó tárlatot kap majd. A ceremónia a projektindító nyilatkozat aláírásával ért véget. Miután az előkészítés dr. Kovács Gábor városi főjegyző feladata, lapunk kérdésére ő jelezte: az épületet október 14-én adják át a kivitelező cégnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában