Határtalanul

2019.10.24. 15:00

Muravidéken a Zrínyiek hagyatéka tárult a zalakomári diákok elé

A Somssich Antal Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében 4 napot Horvátországban és Szlovéniában töltöttek el.

Pásztor András

A zalakomári diákok számos, Zrínyi Miklóshoz köthető emlékhelyet látogattak meg

Fotó: ZH

A kirándulás központi eleme a költő, hadvezér Zrínyi Miklós (1620–1664) élete és munkássága volt. A diákok hathatós témavezetést kaptak a Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanárától, dr. Zágorec-Csuka Judittól, aki maga is Zrínyi-kutató.

A zalakomári diákok számos, Zrínyi Miklóshoz köthető emlékhelyet látogattak meg
Fotó: ZH

– Az első nap Lendva nevezetességinek megismerésével telt – mondta Szakáll Tibor igazgató. – Látogatást tettünk a Bánffy-központban, a várban, a Szentháromság kápolnában. Második nap a költő szülőhelyére, Csáktornyára indultunk, ahol felkutattuk a Zrínyi-emlékeket. Következett Kursanec (Zrínyifalva), ahol megkoszorúztuk Zrínyi emlékoszlopát. Senkovecon (Szentilonán) megnéztük a Zrínyi család temetkezési helyét, amelyre igencsak ráférne a felújítás. A továbbiakban varasdi városnézés gyönyörködtetett bennünket. A trakostyáni Draskovics-vár is lenyűgözte diákjainkat. Zrínyi Miklós első felesége Draskovics György leánya volt, így tárult fel előttünk a két család kapcsolata. Levezetésként Muraszombaton a város nevezetességeit – Szapáry-kastély, Evangélikus templom – tekintettük meg.

Mint azt Szakáll Tibor elmondta: a kirándulás során a gyerekek megismerték a Kárpát-medence egy szegletét, Muravidéket, a térség magyar hagyományait.

– Emellett hasznos ismereteket szereztek a tanulók a kiváló hadvezérről, a hadtudomány európai szintű képviselőjéről, Zrínyi Miklósról. S, talán tudatosult bennük, hogy a nagy műveltségű, széles látókörű, tollat, kardot egyaránt kitűnően forgató Zrinyi Miklóst miért tiszteli hősként a horvát és a magyar nép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában