Népszerűsítik a kerékpárt

2019.09.06. 07:00

Uzsonnával várták a bringásokat a Vizslaparkban

Finom falatokkal, innivalóval várták a bringásokat csütörtökön a Vizslaparkban. Az akció a Bringázz a munkába! kampány része, amelyet 17. alkalommal rendeznek meg országszerte.

Arany Gábor

Tóth Ernőné (középen) harminc éve kerékpárral jár dolgozni Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A környezetbarát közlekedést népszerűsítő kampány évtizednél régebbi hagyományra tekint vissza. Első ízben a budapesti „bringás forradalom hajnalán”, 2007-ben rendezték meg, és a következő öt esztendőben évente kétszer megismételték. Ehhez kapcsolódóan, mintegy a kampány bevezetéseként bringás reggeliket is rendeztek tavasszal, ősszel, és megvendégelték a kerékpárral közlekedőket. Pár év szünet után 2018-ban indult újra a mozgalom, amelyhez már a kezdetektől Zalaegerszeg is csatlakozott. Ez alkalommal azonban uzsonnával készültek a szervezők, a Magyar Kerékpárosklub önkéntesei, valamint a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület tagjai.

– Reggelente keveseket tudtunk megszólítani, mert mindenki sietett, ezért úgy gondoltuk, délután már talán jobban ráér mindenki, és megáll pár szóra, néhány falatra – indokolta a változtatást Kocsis Tamás a szervezők részéről. – Kétszáz főre készültünk, és az akcióval szeretnénk felhívni a figyelmet az újabb, szeptember 9-től 22-ig tartó Bringázz a munkába! kampányra is. Erre telefonos applikációval lehet regisztrálni egyéniben, csapatban, aztán gyűjteni a kilométereket. Szeretnénk népszerűsíteni a kerékpárt, hiszen ezzel könnyen, gyorsan célba lehet érni, ráadásul a résztvevők között még nyereményeket is kisorsolnak a kampányban –magyarázta.

Tóth Ernőné (középen) harminc éve kerékpárral jár dolgozni Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– Harminc éve kerékpárral járok a munkába a belvárosból Landorhegyre, mégpedig télen, nyáron, csak az esőben váltok, mert akkor gyalogolok – árulta el érdeklődésünkre Tóth Ernőné, aki pár percre megállt a bringás pihenőnél kialakított alkalmi vendégváró helyen. Mint elmondta, a napi kisebb bevásárlásokat is biciklivel intézi. Emellett persze autót is vezet, így mindenféle szemszögből van tapasztalata az egerszegi közlekedésről.

– Javul a helyzet, nekem nem volt még problémám, persze figyelni kell egymásra, de nekem könnyebb dolgom van, mert bele tudom élni magam a többi közlekedő helyzetébe – tette hozzá.

A felmérések szerint a felnőtt magyar lakosság 67 százaléka rendelkezik kerékpárral, és 17 százaléka naponta használja a biciklit, köztük többségben vannak a nők. Elsődleges közlekedési eszköznek a zalaiak 20 százaléka választja a kerékpárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában