Akik a jövőt alakítják

2019.09.10. 07:00

Tanévnyitó ünnepséget rendeztek a PEN-en és a BGE-n is

Felsőoktatási tanévnyitó ünnepségeket rendeztek hétfőn megyénk két legnagyobb városában.

Arany Horváth Zsuzsa, Benedek Bálint

Lakó János jogarnok (balra) tartotta az egyetemi jogart, míg Horváth Donát elsőéves hallgató az esküt mondta

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsa

A veszprémi Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán a nappali és levelező tagozatra felvételt nyert 100 hallgatót a város nevében a humán bizottság elnöke, Balogh László köszöntötte. Beszédében megemlékezett az elődökről, akik iskolavárossá tették Nagykanizsát. Majd szólt azokról is, akiknek hála 19 éve elindulhatott a felsőfokú képzés a régió egyik központjában.

– Mára igazi tudományos és innovációs potenciál lett a PEN – folytatta. – Ezt mutatja az alapszakok, mesterképzések, másoddiplomás képzések sokasága, s az újabb sikertörténet, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ. Jó lenne, ha Kanizsa az ország vízkezelési fővárosává válna. A mai diákokon múlik, hogy mi lesz újabb 19 év múlva, de nem kell aggódnunk, hiszen az országunk és Nagykanizsa komoly lehetőségek előtt áll. Ha nyitottak vagyunk az újra, akkor a jövőtől sem kell félnünk: mi lehetünk az alakítói.

Lakó János jogarnok (balra) tartotta az egyetemi jogart, míg Horváth Donát elsőéves hallgató az esküt mondta Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ezek után a Pannon Egyetem rektora, dr. Gelencsér András lépett a mikrofonhoz. Kiemelte: a kampusz egy olyan intézmény, amely tudományos kutatási eredményei alapján nemzetközi rangsorokban hosszú évek óta páholyban van a nagy tudományegyetemek mögött. A nagykanizsai hallgatókat pedig családias légkör és hagyománnyá nemesült színes közösségi élet várja.

Dr. Gelencsér András rektor hozzátette: az egyetem közreműködésével elnyert Veszprém–Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa 2023 program megvalósítása is számos új lehetőséget kínál a hallgatóknak. Az egyetemen megszerzett diplomájukkal pedig biztosak lehetnek benne, hogy bőven adódik módjuk álláshelyek közül válogatni.

Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta kampuszigazgató beszédében köszönetet mondott a hallgatóknak, akik a számos lehetőség közül a kanizsai képzési helyet választották. Elmondta, az itteni képzés színvonala kitűnő, a diploma alkalmazkodik a piaci elvárásokhoz.

– A turisztika mellett hallgatóink többsége az informatikai képzést választotta – tette hozzá. – Az új tanév azért is különleges számunkra, mert többéves álmunk válik valóra: jövőbe mutató, mérnöki alapokon nyugvó új szak debütál. A vízügyi üzemeltetési mérnök szak piaci rést tölt be, a víz optimális hasznosításáról szól.

Az évnyitón korábbi hallgatókat és egy oktatót is díjaztak.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a BGE kampuszán tartotta tanévnyitóját tegnap délután a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem Mérnöki Kara zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézete. A képzés 17. éve van jelen a megyeszékhelyi felsőoktatási palettán. Az intézetben – lévén a diploma egyre népszerűbb – a levelező tagozaton tanulókkal együtt 40 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait. Őket, a tanári kart, a város és a felsőoktatási intézmények vezetőit, valamint a duális képzés partnercégeinek képviselőit is köszöntötte tegnap dr. Szalai István professzor, az intézet vezetője, majd a Pannon Egyetem rektora, dr. Gelencsér András szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, az egyetem a kutatás és a fejlesztés eredményeit tekintve hetedik az országos egyetemi rangsorban, a zalaegerszegi intézet pedig különösen innovatív környezetben működik, hiszen a zalai megyeszékhelyen olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek igénylik a magasan képzett mechatronikai mérnököket. A hallgatók jól választottak, jelezte. A résztvevőket dr. Németh Sándor, a mérnöki kar dékánja, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is köszöntötte.

Érkezik az egyetemi lobogó a zalaegerszegi tanévnyitó ünnepségre. A helyi mechatronikai képzésen összesen százhúsz fiatal dolgozik a diplomáért Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az eskütétel előtt a város égisze alatt működő felsőoktatási közalapítvány két ösztöndíja talált gazdára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában