Felavatták

2019.09.07. 11:30

Összekötötték Nagykanizsát és a Csónakázó-tavat egy új kerékpárúttal

Nyolcvanhárommillió forint állami és uniós támogatásból egy kilométer hosszú kerékpárút épült a Csónakázó-tónál.

Szabó Zsófia

Balogh László humán bizottsági elnök, Cseresnyés Péter államtitkár és Tóth Nándor alpolgármester avatta fel ünnepélyesen a kerékpárutat Fotó: Gergely Szilárd

Az ünnepélyes avatóra tegnap került sor. Elhangzott: a beruházást támogató TOP-pályázat célja a közlekedésbiztonság fejlesztésén és a kerékpárral közlekedők arányának növelésén túl az, hogy Nagykanizsa kerékpárral könnyebben átjárható legyen. Az új kerékpárút pedig összeköti a belvárost a tóval: annak nyugati oldala felől, a vasúti töltés mellett halad a gáton át a látogatóközpontig.

Az eseményen elsőként Tóth Nándor alpolgármester mondott köszöntőt. Felidézte: 2016-ban született meg az ötlet, hogy a már meglévő kerékpárutat összekötik a Csónakázó-tóval.

– Nagyon népszerű a kerékpározás, és ehhez minél jobb körülményeket szeretnénk teremteni. A szükséges források rendelkezésre álltak, 83 millió forintból valósult meg az egy kilométer hosszú, kiváló minőségű, kivilágított út – mondta Tóth Nándor.

Balogh László humán bizottsági elnök azt hangsúlyozta: Nagykanizsa kerékpár- és kerékpárosbarát város.

– A Giro d’Italia verseny magyarországi szakaszának 2020 májusában városunkban lesz a befutója, ennek kapcsán is rendszeresen történnek különböző események. A figyelemfelhívó rendezvények mellett a szükséges infrastruktúra biztosítása is cél. Jól állunk Kanizsán: 17,6 kilométer kerékpárút van a városon belül – összegezte Balogh László.

Balogh László humán bizottsági elnök, Cseresnyés Péter államtitkár és Tóth Nándor alpolgármester avatta fel ünnepélyesen a kerékpárutat Fotó: Gergely Szilárd

Az eseményen Cseresnyés Péter államtitkár is beszédet mondott, rámutatva: a városfejlesztő munka fontos részét képezi a Csónakázó-tó fejlesztése.

– A nagykanizsaiak régi kívánsága volt, hogy a tavat és a környékét igazi szabadidőközponttá fejlesszük. E folyamat 2010 óta zajlik, és most egy újabb korszerűsítéssel, a kerékpárút megépítésével járultunk hozzá. Nem csak a peremkerületekkel, a várossal kötöttük össze ily módon a tavat. A különböző fejlesztéssorozatok révén a Kis-Balatont és a Balatont Nagykanizsával, illetve a Balatont a horvát–magyar határral is összekötöttük kijelölt, vagy épített kerékpárutakkal. Azt a célt pedig, hogy a mi Muravidékünk kerékpárturizmusra alkalmas legyen, nagykanizsai központtal sikerült megvalósítanunk – összegezte a rendezvényen a politikus.

Az avatón Nikli Zsolt plébános, Makoviczky Gyula evangélikus lelkész és Hella Ferenc református lelkipásztor áldotta meg a kerékpárutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában