Kívül-belül megszépül

2019.09.13. 07:00

Növelni szeretnék Tornyiszentmiklós turisztikai vonzerejét

Nemrég elvégezték az első próbasütést a művelődési ház udvarán újonnan felépített közösségi kemencében. Emellett olyan jelentős beruházásokat is megvalósítottak, amelyekre évtizedek óta nem volt példa a településen.

Korosa Titanilla

Végh László polgármester és Török István a közösségi kemencénél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A több éve tartó előkészítő munkának köszönhetően jelentős felújításon esik át a határ menti település művelődési háza.

– Az 1960-as években emelt épület energetikai felújítására pályáztunk sikeresen – közölte Végh László, a település polgármestere. – Az elnyert támogatásnak köszönhetően folytatjuk a már megkezdett munkát, hiszen korábban megtörtént a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréje, most megvalósul a külső hőszigetelés, a komplett elektromos hálózat rekonstrukciója, új fűtésrendszer kerül a kultúrházba, valamint a vizesblokkok is átalakításon esnek át. Ezáltal kívül-belül megszépül az épület – magyarázta.

Végh László polgármester és Török István a közösségi kemencénél
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A polgármester hozzátette: átfedés volt a művelődési ház, illetve az orvosi rendelő felújítására elnyert pályázatok közt, ezért húzódott el az utóbbi projekt kezdése. Várhatóan a közbeszerzéseket követően még idén elkezdődik a munka, amit a tél sem zavar majd, hiszen az átalakításokat jobbára a belső térben végzik majd a szakemberek.

– Ilyen nagyságrendű rekonstrukciós munkák Tornyiszentmiklóson az elmúlt évtizedekben nem voltak, most értünk el oda, hogy a sokmilliós beruházások megvalósuljanak – tette hozzá a polgármester.

A két nagyobb ­fejlesztés mellett megépült nemrég a közösségi kemence is a Start-programban, Végh ­László polgármester és a munkaprogramban foglalkoztatottak közreműködésével. A kőműves- és ácsmunkát a polgármester végezte, segítségére volt még Gyurán István lakatosmester, aki a fémtartozékokat készítette el, illetve Vertalics István letenyei bádogos. A fehérre meszelt kemencét, ahogy illik, muskátli is díszíti, és a sütés kezdete előtt Tüske József meg is áldotta. A próbasütésen langallót és kenyeret sütöttek, ebben Török István pacsai pékmester volt a ­helyiek segítségére.

A kemence kihasználtságát szeretnék javítani azzal, hogy a környezetét, a kultúrház hátsó bejáratához tetőt emelnek, ezzel egy kisebb fedett udvar létesülne. A jövőbeni cél pedig az lenne, hogy az önkormányzati épületek megújítása után a település turisztikai vonzerejét kívánnák növelni a falu további szépítésével, hogy az utazó vendégek ne csak áthaladjanak, hanem meg is álljanak Tornyiszentmiklóson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában