Kazanyban képviselte Magyarországot

2019.09.25. 14:00

Markó Ákos, az egerszegi kőműves tanuló remekelt a szakmák világbajnokságán

A nyári szünidő végén zajlott az oroszországi-tatárföldi Kazanyban a szakmák világbajnoksága, ezen képviselte hazánkat a Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola ez évben végzett növendéke, akit Péter Diána tanárnő készített fel. Élményeiket velünk is megosztották.

Arany Horváth Zsuzsa

Markó Ákos és Péter Diána az elkészült alkotással az oroszországi versenyen

Fotó: Széchenyi-iskola

A kereskedelmi és iparkamara is támogatta a felkészülést, ami úgy kezdődött, hogy Markó Ákos kőműves-hidegburkoló szakon végzett fiatalember tavasszal megnyerte a hazai döntőt. Amivel belépőt szerzett a világbajnokságra. Akkor még nem tudta, hogy embermagasságú betűket kell falaznia, időre, milliméter-pontosan betartott tervrajz szerint.

Markó Ákos, a megyeszékhelyi Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola ez évben végzett kőműves-hidegburkoló növendéke is képviselte. A fiatalembert Péter Diána tanárnő készítette fel, aki versenybíróként maga is ott volt a vb-n. Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Összesen 63 országból több mint 1300 fiatal 56 szakmában mérte össze a tudását Kazanyban, Oroszországban – tájékoztatott Péter Diána. – A négynapos eseményt összesen 200 000 látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó- és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten. Összesen 22 versenyszámban indult magyar versenyző, egy versenyben pedig szakértő honfitársunk vett részt. A csapat részvételét az ÉVOSZ főszponzoron kívül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a SkillsHungary tette lehetővé.

– Ákos remekül helytállt a mezőnyében, alig pár ponttal maradt el az élvonaltól, hiszen milliméternyi eltérésért is pontlevonás járt, ő végül 26. lett – folytatta a tanárnő, aki bíróként is jelen volt Oroszországban.

Mint kiderült, stílusosan a RUSSIA feliratot kellett megépíteni, amely végül 5 méter hosszú lett, másfél méter magasságban. A kazanyi expo 65 ezer négyzetméterének egyik csarnokát szinte csak a kőműves versenyzők foglalták el.

Sok kötöttséggel dolgoztak, megadott sorrendben készültek a betűk, nem lehetett visszamenni javítani a már készre jelentett betűre.

Markó Ákos és Péter Diána az elkészült alkotással az oroszországi versenyen
Fotó: Széchenyi-iskola

– Megláttam én is a már befejezett betűn egy sérült téglát, de nem javíthattam – mondta Ákos, aki kiskamaszkora óta elkötelezettje a szakmának, még a nagybáty­ja vitte el egy építkezésre, „hátha megfog, csapkodd kicsit a maltert, vágd a csempét”, biztatta. Így lett, némi kitérő után megérkezett a Széchenyibe, s ma már örökölt saját házát tervezi a húszéves fiatal. – Nézték az esztétikát, a fúgaképet, a mérettartást, a színhelyességet, az időt, a legkisebb eltérésnél is ugrottak a pontok. Szerintem egyébként elég jól nézett ki a végén.

Templom-mintát, a birodalmi sas alakját és „kőműveskanál-kalapács” címert is várt a tervrajz, szóval elég összetett volt a feladat.

A kisméretű, különböző falazótéglát és a habarcsot a szervezők biztosították, de egyedül kellett dolgozni, s 22 óra alatt elkészülni.

Szögvágás gyémántkorongos vizes vágóval: a rendelkezésre álló eszközökkel elégedett volt Ákos, aki eredetileg arra számított, hogy valamelyik híres orosz épület makettje lesz majd a feladat. Ehhez képest volt meglepetés a RUSSIA betűsor.

A Pakodon élő, határozott elképzelésekkel és a munkája iránti lelkesedéssel bíró Ákos hamarosan saját vállalkozást szeretne indítani. Tudja, hogy a szakmájára manapság nagy szükség van, de később örülne, ha taníthatná mindazt, amit a gyakorlatban megtanult.

Jelenleg mestervizsgára készül, addig is szóba kerül az Európa-bajnokság, amire a tanárai szeretnék őt benevezni.

Az igyekvő és szorgalmas Markó Ákos, de főleg Péter Diána lelkesedését hallgatva óhatatlan a kérdés: nőként tanítani a kőművesszakmát? Meg is kérdeztem:

– Öt éve kezdődött egy Erasmus+ programmal – válaszolta Diána. – Okleveles építész volnék eredetileg, de pedagógiai szakra is áthallgattam Pécsett annak idején. A tanároknak Németországban hirdettek tréninget 2016-ban, bennem volt ehhez kalandvágy. Új gondolkodásmóddal találkoztam, tetszett a tehetséggondozás, egymást követték az események, a kisméretű téglák szerelmese lettem. Olyan mint a farmer, mindig divatos lesz, és mindent meg lehet vele valósítani. A képesítések megszerzése után három éve a göteborgi EB-n megfigyelőként vehettem részt, majd azután az abu-dzabi világbajnokságon is ott voltam. Koordinálhatom a vizsgákat, a felkészítést, a nemzeti döntőkben is van feladatom.

– Mi is meglepődtünk, amikor kiderült, hogy egy tanárnő fogja a falazást tanítani, de elég hamar meggyőzött bennünket, gyorsan feladtuk a kóstolgatását – tette hozzá nevetve Ákos.

A Széchenyi-iskola ebben az évben is indítja a tanítványait a szakmai versenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában