Az őszi vonulást rögzíthetik

2019.09.23. 07:00

Madármegfigyelő napok lesznek októberben

A madarak őszi vonulását figyelhetik meg és rögzíthetik idén ősszel is az érdeklődők az Európai madármegfigyelő napok (EMN) keretében október 5–6-án, szombaton és vasárnap – közölte az MTI-vel az esemény magyarországi koordinációját végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

MTI

A madármegfigyelés egyben verseny is Fotó: Shutterstock

A program célja, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén országszerte 18 megyében és a fővárosban, összesen mintegy félszáz helyszínen várja az érdeklődőket október 5–6-án. Az egyesület honlapján található programok között távcsöves madármegfigyelés, kenutúra, játékos vetélkedő és madárgyűrűzés is szerepel.

A madármegfigyelés egyben verseny is Fotó: Shutterstock

A rendezvény egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek

el a virtuális dobogós helyek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki, bárhol megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait, és rögzítheti az adatokat egy új, online felületen.

A madártani egyesület tájékoztatása szerint az e-mailben, a régi táblázatos formában vagy telefonon küldött adatokat nem tudják fogadni, ezért kérnek mindenkit, hogy az új online felületet használja az adatok rögzítéséhez. A felület okostelefonon is kiválóan működik, közölték.

Tavaly mintegy 5,2 millió vonuló madarat számlált meg az akció 25 ezer résztvevője. Az Európai madármegfigyelő napok programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mint a BirdLife International hazai képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában