A bencés múlt a jelennek is üzen

2019.09.09. 11:30

Ezer éve alapította Szent István a zalavári apátságot

Ezer esztendeje alapította Szent István a Szent Adorján tiszteletére felszentelt bencés monostort. Az apátsági székhely az 1700-as években került át Zalavárról Zalaapátiba. A millennium előtt közösen tisztelgett a két település szombaton.

Keszey Ágnes

Az eseményen dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentelte fel az évforduló tiszteletére készült emléktáblákat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Millenium

1019-ben Szent István alapította a bencés monostort, melyet Szent Adorján tiszteletére emeltek. 1702-ig állt a zalavári várszigeten, amikor felrobbantották. Miután 1715-ben az apátság a göttweigi bencés monostor tulajdona lett, Zalaapátit tették meg apátsági székhellyé. E falu adott otthont a millenniumi ünnepség első részének, az ünnepi szentmisének, melyet dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrált.

– Felmerül a kérdés, van-e értelme az apátság ezeréves évfordulóját ünnepelni, úgy, hogy ez a kolostor ma a működését külső körülmények miatt szüneteltetők csoportjába tartozik? – ezt a kérdést már az ünnep szónoka, Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát tette fel. Természetesen meg is válaszolta: igen, van, s ezt több indokkal támasztotta alá.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott koszorúz a Várszigeten
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Isten országát kell építeni

– Elsősorban akkor, ha azért tesszük, hogy a múltat faggatva mindannyiunk jelenét és jövőjét is meghatározó, Istenbe vetett hitünket és reményünket erősítsük – emelte ki, majd felidézte az itt élő kereszténység történelmét, küzdelmeit és eredményeit, az apátság múltját, jelentőségét, jelenre és jövőre vonatkozó üzenetét.

– Az ezer év második üzenete, hogy összefogással, bizalommal, egymást támogatva és együttműködéssel lehet ma is hálózatot alkotni, ahol a megosztott fájdalom feleződik és a megosztott öröm duplázódik, az eredmény pedig összeadódik. Ahol az emberek egymást támogatva tudnak egy nemes ügy kibontakozására, egy jó gyakorlat meggyökereztetésére összefogni, együttműködni, ott megtörténik a csoda: Isten odalép az emberek mellé megsokszorozó erejével – hangsúlyozta, hozzátéve a tiszta, önzetlen felebaráti szeretet, az egész társadalom iránti felelősség fontosságát. Majd szólt az ezeréves múlt harmadik üzenetéről.

– Minden kor embere, legyen bár szerzetes, vagy a világban, a társadalomban élő keresztény, amikor Isten országa kibontakozásáért dolgozik, a közjóért is munkálkodnia kell ott, ahol él. Ha a zalavári apátság múltban gyökerező küldetését keressük a ma számára, ma sincs más feladatunk, mint Isten országát építeni e földön – emelte ki Hortobágyi Cirill.

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát Zalaapátiban beszélt
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

A szentmise után dr. Márfi Gyula megáldotta a templomban azt az emléktáblát, melyet a Zalaapáti egyházközség emelt a zalavári bencés apátság alapításának ezeréves évfordulója, s melyet a büntetés-végrehajtási szervezet készíttetett védőszentje, Szent Adorján emlékéve alkalmával. Utóbbi kapcsán Schmehl János országos parancsnokhelyettes mondta el méltató gondolatait.

Az ünnepség a zalavári Várszigeten folytatódott, ahol a helyi fiatalok kulturális műsora után dr. Ritoók Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának igazgatója emlékezett Szent Adorjánra és egyházára, a monostor építésére, s részletezte a régészeti kutatások eredményeit. Szólt mindazokról, akik sokat tettek a régészeti feltárások sikeréért és a millennium megünnepléséért. Kiemelte a dr. Vándor László vezette megyei múzeumigazgatóságot, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, Zalavár korábbi vezetőjét, Berkenyés Istvánt, s a falu jelenlegi polgármesterét, Horváth Ildikót, továbbá a millenniumi program ötletgazdáját, Vincze Tibor zalavári polgármestert.

Az eseményen dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentelte fel az évforduló tiszteletére készült emléktáblákat Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– A múlt köveiből épül a jelen, fizikai és szellemi értelemben is. A 9. századi előzmények ismeretét és tiszteletét bizonyítja, hogy Szent István a monostoralapítás helyszínéül a hajdani Mosaburg egyik templomát választotta. De – s ez talán az istváni életmű fennmaradásának magyarázata – a király nem akarta a régit újra felépíteni, hanem az új feladatoknak és követelményeknek megfelelőt kívánt létrehozni – hangsúlyozta a régész.

Hű megemlékezés

Varga László kaposvári megyéspüspök kiemelte, hogy jó emlékezni a szerzetesekre, akik ezer éve elkezdtek templomot, kolostort, országot, egyházat építeni, s jó hálát adni azért, amit ajándékoztak Pannóniának tudásban, hitben, közösségépítésben. A bencések és Szent István előretekintését példaként állítva a ma élők figyelmébe ajánlotta: az idők jeleire az egység és Isten országának építésével kell válaszolni. Beszédet mondott dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott is az elmúlt ezer évet, a bencéseket méltatva, Manninger Jenő országgyűlési képviselő a zala­vári Történelmi Emlékparkról szólva és Schmehl János Szent Adorjánra emlékezve. Végül a résztvevők megkoszorúzták Szent Adorján sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában