együttműködés

2019.08.31. 07:00

Magasabb szintű kapcsolat Lendva és Budapest között

Három együttműködési szerződés, köztük a Lendva község és Budapest főváros önkormányzata közti testvértelepülési megállapodás aláírására került sor tegnap délután a határon túli kisvárosban.

Gyuricza Ferenc

Tarlós István főpolgármester és Magyar János polgármester Fotó: Gyuricza Ferenc

A megállapodást Tarlós István főpolgármester és Magyar János polgármester látták el kézjegyükkel. Az aláírás után Tarlós István kiemelte: a két önkormányzat között 2012-ben elkezdődött a kapcsolatfelvétel, majd 2014-ben együttműködési meg­állapodást kötöttek, most pedig testvértelepülési szintre emelik azt. A főpolgármester azt is elmondta: nem Lendva az egyetlen olyan határon túli magyarlakta település, amellyel ilyen szintű megállapodást kötnek: Székely­udvarhellyel és Beregszásszal már meg­állapodtak, hamarosan pedig Kassa és Szabadka következik.

Tarlós István főpolgármester és Magyar János polgármester Fotó: Gyuricza Ferenc

Tarlós István a folytatásban azt is elmondta: ezen együttműködések esetében nem lehet szempont a partnerönkormányzat nagyságrendje, hiszen mind Budapestnek, mind személyesen neki is régi igénye testvértelepülési megállapodásokat kötni azokon a határon túli területeken, ahol jelentős számú magyar nyelvű és magyar lelkű személy él. A főpolgármester úgy fogalmazott, ők azok, akik tudják, hogyan kell egy ország jó és engedelmes állampolgárának lenni úgy, hogy közben az identitásukat, nyelvüket és kultúrájukat is megtarthassák.

érvárosi kapcsolatok, ahogy Budapestnek van is a világ számos pontján, ám ezek nem igazán működők, inkább csak protokolláris szintűek – folytatta Tarlós István. – Azokat nevezhetjük a szó szoros értelmében testvérvárosnak, amelyek a földrajzi közelség vagy egyéb közös paraméterek miatt a két település lakosságának épülését szolgálják. Lendvával együtt akarunk és együtt is fogunk működni, mindenekelőtt a kultúra széles spektruma területén. A testvértelepülési okirat mellett további két együttműködési megállapodás aláírására került még sor tegnap: egyrészt Bad Radkersburg önkormányzatával, valamint az Országos Szlovén Önkormányzattal és a Magyarországi Szlovének Szövetségével. Ezek esetében a partnerszervezetek támogatásukról biztosították a kisvárost a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 projekt keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában