A mesepark két napon át várta a családokat

2019.08.27. 11:00

Az okostelefonokat Félkrajcárra cserélték Nagyrécsén

Alpakasimogatás, plüssmackó-kiállítás és tinidiszkó. Az első alkalommal megtartott Fél­krajcár mesefesztivál színes programjai szombaton megtöltötték gyermekekkel az Inkey-kastély környékén elterülő meseparkot.

Benedek Bálint

Bognár Ottó, a Thúry Vitézlő Oskola tagja az egyik próba során habszivacs szablyával hívta küzdelemre a gyerekeket Fotó: Benedek

Az ingyenesen látogatható két­napos eseményt látványos plüssmackó-kiállítás nyitotta, amelyen a nagyrécsei születésű Saffer Szilvia háromszáz figurát állított ki. Aki lemaradt volna a kivételes gyűjteményről, annak sem kell bánkódnia, hiszen még szeptember 5-ig megnézheti.

Aztán szombaton az Inkey-­kastély udvarán szinte lépni sem lehetett, annyian gyűltek össze, hogy felfedezzék a mesepark játékait. A fák között fényképezkedhettek Piroská­val és Mátyás királlyal, de felülhettek a gyémánt félkrajcárt a csőrében szorongató kiskakas hátára is. A szervezők jóvoltából a háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai tevefélét, az alpakát is meg lehetett simogatni, de a pónilovaglást is sokan kipróbálták.

Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország együttműködési program 2014–2020 keretében valósult meg a TeLe-Ka-Land projekt. A turisztikai fejlesztés elsősorban a kisgyermekes családokat célozza meg, számukra kínál természetközeli mesés kalandokat a komplex, határon átnyúló meseparkhálózat létrehozásával. A közel 470 ezer eurós összköltségvetésű projekt vezető partnere Nagyrécse, mely Magyarszerdahellyel és a nagykanizsai Pannon Egyetemmel, valamint a szlovéniai Moravske Toplice, illetve Dobronak településeivel összefogva létesített parkokat.

– A meseparkok változatos szórakozást ígérnek a gyerekeknek, egyértelmű célunk, hogy az okostelefonok világából a természetbe csábítsuk őket – fogalmazott Gyarmati-­Litter Tímea projektmunkatárs. – Ebben a családok jó partnereink voltak, az apróságok pedig önfeledten játszottak Pepi bohóccal, illetve örömmel küzdöttek a Thúry Vitézlő Oskola hétpróbájának feladatai során. Ugyancsak sokan bekapcsolódtak abba a táncos villámcsődületbe, amit a kanizsai Magic Ritmo csapata vezényelt le.

A kanizsai Pászti-Császár Adrienn férjével, valamint két kislányukkal érkezett a parkba. Őket is ámulatba ejtette, hogy mennyi változatos programmal lehetett kikapcsolódni. Szerintük ez többek között annak volt köszönhető, hogy a szervezők pontosan ismerik a családosok igényeit, hiszen maguk is szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában