időszerűvé vált

2019.07.16. 11:00

Hetési értékek – Felújítások mentek végbe Szíjártóházán

Megújult a hősi emlékmű és a szoknyás harangláb is a hetési kistelepülésen. A fából épült jellegzetes, szoknyás harangláb szerkezetét megviselték ez elmúlt évtizedek, így időszerűvé vált a felújítása.

Korosa Titanilla

A megújult emlékmű és a harangláb mellett Bán Lajos polgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

– Az utókornak mindenképpen meg kívánjuk őrizni a haranglábat, hiszen a térség egyik jellegzetes építészeti értékéről van szó, nem véletlen, hogy az erre járó turisták, látogatók gyakorta fotózzák, illetve fotózkodnak előtte – mondta Bán Lajos, az alig 25 lelket számláló falu polgármestere. – Az elkorhadt deszkákat, a rács­borítást lebontották róla a munkát végző szakemberek, és újakat építettek be, megfelelő anyaggal lekezelték a tartó­oszlopokat, és a tető is megújult. Saját forrásból sikerült mindezt megvalósítani, hiszen a település alacsony lélekszáma miatt önállóan nem is tudunk pályázni, csak a környékbeli falvakkal konzorciumban. A hősi emlékművet pedig letisztíttattuk, a feliratokat újrafestették, valamint a körülötte lévő léckerítést is kicseréltük. A két felújításra mintegy másfél millió forintot költöttünk.

A megújult emlékmű és a harangláb mellett Bán Lajos polgármester
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A kistelepülésen a fentiek mellett közösségi célú fejlesztés is történt a közelmúltban.

– Nagyobb viharok esetén a buszvárónk teteje alatt átfújt a szél, illetve behordta oda az esőt, a havat, nem volt hova behúzódni a várakozóknak, ezért oldalról is védetté tettük a buszvárót. Ráadásul télen többször késnek is a buszok, nem árt a védettebb váróhelyiség – közölte a polgármester, bár hozzátette: kevesen használják a tömegközlekedést, csak néhányan járnak munkába autóbusszal.

És ezzel a beruházásoknak még nincs vége, hiszen a kultúrház mellé fedett kiülőt építettek, ami a rendezvényekre – főként a hagyományos „Hetés vendégül lát!” programjaira – érkezőknek készült, hogy kényelmesen, árnyékban, fedett helyen tudják megkóstolni a térség jellegzetes ételkínálatát. Ehhez kapcsolódóan tervezik a kultúrházzal szemközti parkoló bővítését is.

Bán Lajos elmondta még, nemrég az utak felújítására is költöttek, a temetői út 800 méter hosszban kapott kőburkolatot, a padkákat is rendbe tették emellett még további szakaszokon. A közeljövőben pedig a temetőben a ravatalozó köré terveznek térburkolatot kialakítani, és lehetővé teszik az akadálymentes közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában