Aki akar, tehet bele, a rászorulók pedig kivehetik az élelmiszert

2019.07.31. 07:00

Ételszekrényt tettek a parókia elé

A város első ételszekrényét helyezte ki a Katolikus Karitász Nagykanizsai Csoportja az evangélikus templom elé.

Horváth-Balogh Attila

Makoviczky Gyula és dr. Barbalics Józsefné az ételszekrény előtt. Mindennap megtelik Fotó: Gergely Szilárd

A karitász szeretne még többet üzembe helyezni, mert érzékelhetően lenne rá igény, de a dolog sajnos nem megy annyira gördülékenyen, mint ahogy azt szeretnék. Az ételszekrény ötletgazdája az egyik karitászaktivista, Gudlin Györgyné volt.

– A tévében többször foglalkoztak azzal, hogy sok élelmiszer megy veszendőbe, miközben még felhasználható lenne – bocsátotta előre Gudlin Györgyné.

– Szerencsére egyre több jó példát láthatunk arra, hogy mérséklik az élelmiszer-pazarlást, a nagyobb városokban ezt az Élelmiszerbankon keresztül, a kisebbekben pedig ételszekrények kihelyezésével valósítják meg – folytatta Gudlin Györgyné. – Innét jött az ötlet, hogy utóbbiakra Nagykanizsán is szükség lenne, s a gondolatot felvetettem Balogh László önkormányzati képviselőnek, aki tavaly decemberben tolmácsolta azt a város közgyűlésében. Az első szekrényt már el is készíttette a nagykanizsai karitászcsoport, a munkát az NSZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola diákjai végezték el, az evangélikus templom elé pedig a NAGESZ szakemberei helyezték ki a szekrényt.

Makoviczky Gyula és dr. Barbalics Józsefné az ételszekrény előtt. Mindennap megtelik Fotó: Gergely Szilárd

– Mi nap mint nap járjuk a várost, a rászorulókat segítjük különféle módon, így pontosan tudjuk, hogy Kanizsa mely részein lenne szükség ilyen ételosztó szekrényekre – vette át a szót dr. Barbalics Józsefné, a Katolikus Karitász helyi csoportjának vezetője. – Maga az ételosztó szekrény egyébként úgy működik, hogy abba bárki betehet élelmiszert a rászorulóknak, leginkább tartós élelmiszert, mert az kevésbé romlandó, de most már egy pékség is csatlakozott a kezdeményezéshez, amely péksüteményeket küld a szekrénybe. A bepakolt adományokból aztán a rászorulók szabadon, bármikor kivehetnek.

Makoviczky Gyula evangélikus lelkész örömmel járult hozzá a szekrény kihelyezéséhez. Először a parókia kerítésére akarta tetetni, de kiderült, hogy ez technikailag nem kivitelezhető, ezért került a parókia elé, a járda mellé.

– Hat évvel ezelőtt kerültem ide, és gyorsan felismertem, hogy itt nagy szükség lenne ilyen szekrényre. A Csengery utcán sok szegény sorsú ember él, ezért örömmel álltam a karitász mellé ebben az ügyben, hiszen a gondolataink találkoztak – jelentette ki. – Azért jó ez a megoldás mindenkinek, mert anonim módon történik a találkozás, és senkinek sem kell kínosan éreznie magát. A karitász vezetője hozzátette: szeretnék, ha az önkormányzat illetékesei hozzájárulnának még legalább kettő szekrény közterületi elhelyezéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában