nyáron sem áll meg az élet

2019.07.16. 08:00

Az elhurcolt családok emlékének szentelve – Bővült az eszteregnyei emlékpark

Újabb emlékművel bővült a templomkertben lévő emlékpark. A márványtáblás, bazaltkőből készült alkotás a Hortobágyra elhurcolt, helyi családoknak állít mementót.

Szabó Zsófia

Burcsi János polgármester az emlékművet mutatja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Zsófia

Eszteregnyén nyáron sem áll meg az élet. A közelmúltban adtunk hírt különböző fejlesztésekről, köztük a trak­tor­beszerzésről, a közösségi ház tetőcseréjéről, valamint útfelújításról. Azonban a dél-zalai községben nem csak a korszerűsítésekre, a település arculatának szépítésére is nagy figyelmet fordítanak. A virágosítás, a zöldterületek rendben tartása mellett a közterületeken álló emlékhelyek, a kőkeresztek felújítását, gondozását is szem előtt tartja a település vezetése.

Burcsi János polgármester az emlékművet mutatja
Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

Burcsi János polgármester elmondta: az elmúlt időszakban öt kőkeresztet hoztak rendbe: nemcsak belterületen, hanem a községhez tartozó Obornakon lévőket is felújították. Saját forrásból hozatták rendbe az emlékhelyeket, emellett pedig nemrég egy újat is építtettek.

– A templomkertben azonkívül, hogy felújíttattuk, meg­tisztíttattuk az első és a második világháborús hősök emlé­két őrző, több méter magas emlékművet, új alkotással is gazdagítottuk a parkot. A Hortobágyra 1950–1953 között elhurcolt eszteregnyei lako­sok emléke előtt tisztelgünk a bazaltkőből készült, márvány­táblával ellátott alkotással, amelyet a murakeresztúri Kondricz Kornél készített. Az emlékmű elkészült, hamarosan ünnepélyes keretek közt avatjuk fel – mondta Burcsi János. Jelezte azt is: közel fél millió forintba került az alkotás. A közeljövőben – a tervek szerint – újabb köztéri „emlékeket” hoznak rendbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában