Önkéntes tanító

2019.07.09. 11:30

Az amerikai Miriam visszavágyott a zalai fürdővárosba

Állandóan mosolyog, imádja a gyerekeket és kizárólag angolul beszél. A 21 éves Mirjam Nordine az amerikai Ohio egyetem hallgatójaként önkéntes tanítóként vendégeskedik a fürdővárosban.

Benedek Bálint

Miriam Nordine és az ő zalakarosi kisdiákjai. A nyelv használata, az élő beszéd kulcsfontosságú eleme a programnak Fotó: Szakony Attila

Ő is a Learning Enterprises amerikai nonprofit szervezet révén jutott el Magyarországra. A program arra hivatott, hogy fiatal, energikus tanárokat hozzon a tengerentúlról, hogy azok három héten keresztül interaktív módon angol nyelvet tanítsanak a nyári szünetben magyaroknak. Ilyenkor helybeli családoknál élnek, korcsoportokra és készségi szintre felosztva tanítják az angolt. Az önkéntesek lehetőséget kapnak, hogy utazásban, kalandokban legyen részük. A tanárok rendszerint fiatal főiskolai hallgatók.

Akárcsak a 21 éves Miriam, aki az ohiói egyetemen jelenleg angol irodalmat, művészeteket és pedagógiát tanul még egy évig. Azonban mint elárulta: nem szeretne hagyományos értelemben vett pedagógus lenni, sokkal inkább az élményalapú oktatás áll közel a szívéhez. Jelenleg egy művészetekkel foglalkozó múzeum segédje, ahol a gyerekeknek interaktív foglalkozások keretében mutatná be a kiállításokat.

Miriam Nordine és az ő zalakarosi kisdiákjai. A nyelv használata, az élő beszéd kulcsfontosságú eleme a programnak Fotó: Szakony Attila

– A döntésem meghozatalában sokat segített a zalakarosi vendégszeretet, itt azonnal befogadtak, barátságosan közeledtek felém – fogalmazott az ifjú hölgy. – A gyerekek ugyancsak örömmel vetették bele magukat az angol nyelv rejtelmeibe. Azt már tudjuk, hogy Magyarországon rendkívül alapos és precíz a nyelvoktatás, ám a kötetlenebb beszélgetésekre nincs mód. Ez a kulcsfontosságú eleme a programnak, a foglalkozásaimon önfeledten tudnak társalogni a diákok. Fontos ez ahhoz, hogy kellő magabiztosságot szerezzenek, és ne féljenek megszólalni. A játékok, a nevetés mind azt erősítik meg bennük, hogy bizony az idegen nyelv a való életben ilyen könnyed. Sőt tökéletes alkalmat nyújtott, hogy közben egymás kultúrájáról, szokásairól beszélgessünk, vagy akár összehasonlíthassuk társadalmi problémáinkat, világképünket.

Miriam már tavaly is élvezte a zalakarosi vendégszeretet, ezért kétség sem fért ahhoz, hogy ismét a fürdővárost válassza. Az előző év tapasztalatainak birtokában pályázott a Learning Enterprises magyar csapatának vezetői posztjára, amit elnyert. Nagy megtiszteltetésként élte meg, hiszen a magyarok a kezdetektől nyitottak a programra. Imádja a kihívásokat, ezért alig várta, hogy a 11 önkéntes munkájára is rálásson. A pozitív visszajelzések tovább erősítették benne a hitet, hogy az önkéntesekkel együtt jó úton járnak.

– Az itteni fiatalok elbűvölőek, a mostani 6–10 éves csoportom tagjai mind egyéniségek, akik feltöltöttek energiával – mesélte. – Otthon, az Ohio állambeli Dover a zalai dombokhoz hasonlóan több zöldövezettel rendelkezik, egyszóval hamar megszerettem a tájat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában