Vigyázzunk kedvenceinkre

2019.06.25. 16:00

Maguktól csak nagyon nehezen találnak haza a háziállatok

A nyári villámlások hanghatásai és a zajos tömegrendezvények sok állatot megzavarnak. Rengeteg kutya, macska old kereket otthonról. Szerencsés esetekben többségük idővel hazakerül.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

Bőven van példa arra, hogy maguktól hazavándorolnak, de egy tudatos gazda nem ül karba tett kézzel, ha kutyájának, cicájának hűlt helye lesz. Különösen akkor célszerű minél előbb megkezdeni a nyomozást a négylábú után, ha az állatra egyébként nem jellemző a szökés, a kószálás.

A kanizsai állatmenhelyet naponta többször keresik fel kétségbeesett gazdik, különösen a tavaszi párzási időszakban és a nyári hónapok során. Legtöbben telefonon vagy közösségi oldalon érdeklődnek az elveszett jószág felől. Sokan kevés érdemi információval tudnak szolgálni az elveszett állatról. Az eb vagy a macska külsejének szóbeli, pár mondatos leírása szinte semmit sem ér.

Skanecz Tamás, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja, a kanizsai menhely telepvezetője azt tanácsolta:

mindenképpen legyen jó minőségű fotó a kutyáról, a cicáról. Továbbá chip is legyen az állatban, mert így könnyebben azonosítható.

A menhely egyik lakója. Az elveszett állatok keresésében is segítenek Fotó: Szakony Attila

– A legcélszerűbb azonban, ha elejét vesszük a szökésnek. Ha vihar jön vagy nagy zajjal járó rendezvény van a környéken, tartsuk zárt helyen az állatot és nyugtatgassuk. Ha ennek ellenére megszökik, cselekedjünk mielőbb. Célszerű a helyileg illetékes állatmenhely segítségét kérni. Az kevés, ha valaki a saját közösségi oldalán megosztja az állat képét. A menhelyeknek nagy ismeretségi körük és kiterjedt kapcsolatrendszerük van: ha mi közzéteszünk egy fotót eltűnt kutyáról, cicáról, nagyobb eséllyel meglesz. A kutya főbb jellemzőit, korát, színét, a gazdi telefonszámát, elérhetőségét szintén meg kell adni – tanácsolta Skanecz Tamás. Elmondta azt is: nagyobb eséllyel kerül elő városi, sűrűbben lakott területekről a kutya, a cica, mint a falvakból. Egyrészt feltűnőbb jelenség egy kóbor állat az emeletes házak közt, míg vidéken nem szokatlan jelenség egy magányosan bandukoló eb.

Fotó: Szakony Attila

Skanecz Tamás kiemelte: ha városban lát valaki elhagyottnak tűnő cicát, kutyát, a menhelyet, egyúttal a gyepmesteri szolgálatot is értesítse. Falvakban a jegyzőnek kell jelezni mindezt. Azonban addig, amíg a szakemberek el nem viszik a kutyát, a cicát, magunk is megpróbálhatjuk őket felügyelet alatt tartani. Ha lehetséges és nem agresszív az állat, nyugtatgassuk. Ugyanakkor önkényesen nem szabad hazavinni a talált kutyát, cicát, mert biztosan hazavárja valaki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában