Múltjára és jelenére is büszke a település

2019.06.24. 07:00

Emlékparkot avatott Pötréte

A település fennállásának 750 éves jubileuma alkalmából szombaton ünnepélyes keretek között avatták fel a Rostaközi bejáratnál létesített új emlékparkot.

Benedek Bálint

Gáspár Károly (balról), Baloghné dr. Andel Zsuzsa, Csonka Nándor és Czémán László az emlékpark avatásán Fotó: Gergely Szilárd

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született.” Tamási Áron Kossuthdíjas magyar író gondolatai szerepelnek az emlékművön. Gáspár Károly polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta: ez a mondat hűen tükrözi, hogy mit jelent a haza, a szülőhely. – Ha a gyerekek kirepülnek és elköltöznek, akkor is a gyökereik megmaradnak – folytatta. – Gyakran előfordul, hogy szívesen nosztalgiázunk a gyermekkorról, a kezdetekről, ha újra belépünk abba a közösségbe, ahonnan indultunk, minden ház, sarok, utca és tér emlékeket idéz.

Gáspár Károly (balról), Baloghné dr. Andel Zsuzsa, Csonka Nándor és Czémán László az emlékpark avatásán Fotó: Gergely Szilárd

Ezek támaszt adnak az embernek a későbbi életében, erre csak a szülőföld képes. Gáspár Károly hozzátette: a település első írásos említése 1269-ből származik Petréte néven, az azóta eltelt 750 évre büszkék lehetnek. Az emlékparkot önerőből, 1,3 millió forintból alakították ki, amelynek része egy kopjafa, mely az ősök tiszteletére készült, a rajta álló turulmadár pedig a védelmező szárnyaival a település lakóit óvja. Vigh László országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében elmondta: a környező falvakkal együtt ez is már a honfoglalás előtt is lakott terület volt, ugyanis több helyen találtak avar kori emlékeket. A történelem viharai hatással voltak a lakókra, akik ennek ellenére kitartottak, mert szerették ezt a vidéket.

– Pötrétére ma úgy tekintenek, mint a horgásztavak egyik fellegvárára, hiszen a tőzegbányák helyén kitűnő halastavak keletkeztek – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában