Irány Norvégia!

2019.06.26. 17:30

A pilótaképzés központjában járt Hévíz vezetése

A pilótaképzés egyik központjában, Oslóban tett látogatást Papp Gábor, Hévíz polgármestere, Kepli József János alpolgármester és Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója.

zh

Kepli József János és Papp Gábor Norvégiában Fotó: önkormányza

A norvég tulajdonú Central European Aviation Claster (CEAC) a partnerével, az ugyancsak norvég Pilot Flight Academyvel pilótaképző központot hoz létre Hévízen 15 millió euró beruházással. A hévízi bázison kialakítják a szükséges hangárokat, oktatási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot. A pilótaképző akadémia Ausztriából már megrendelte a képzéshez szükséges repülőgépeket, s ősztől megindul az oktatás Hévízen. A beruházás elindításához nyújtott segítséget a zalai város vezetőinek norvég telephelyen és reptéren tett látogatása.

Kepli József János és Papp Gábor Norvégiában Fotó: önkormányza

Az oslói tárgyalások során Hévíz képviselői találkoztak a Közép-Európai Légiközlekedési Klaszter (CEAC) elnökével, Stig Eyde-del, és ellátogattak a Pilot Flight Academy központjába, Sandefjordba. A pilótaképző központban Frode Granlund tulajdonos, ügyvezető és kollégái bemutatták azokat a létesítményeket – a pilótaképző központot, a tantermeket, a szimulátorszobákat, a kollégiumot, a hangár épületeket, a gyakorló gépeket –, melyek a tervek szerint a Hévíz-Balaton Airporton is helyet kapnak.

A sármelléki reptéren indítandó képzést teljes mértékben a klaszter koordinálja, a képzés módjáról, annak részleteiről a norvég fél a későbbiekben sajtótájékoztató keretében számol be, közölte a hévízi önkormányzat.

Operatív IGAZGATÓ kijelölésével erősíti befektetéseit a Central European Aviation Claster (CEAC). A társulás első projektje a nemzetközi pilótaiskola létesítése a Hévíz-Balaton Airport területén. A Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen szervezett V4 Logisztikai Fórumon jelentették be az új, operatív szakmai vezető, Firbás György kinevezését. A szakember közvetlenül a klaszter vezetője, a norvég üzletember és befektető Stig Eyde irányítása alatt végzi majd munkáját. Kiemelt feladata a norvég befektetések hazai felügyelete lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában