Magyar állami támogatással újultak meg

2019.05.29. 10:00

Újabb haranglábakat sikerült megóvni

A népi építészeti örökség két muravidéki ­ékkövét, a göntérházi és a pincei szoknyás ­haranglábat is felújították a közelmúltban magyar állami támogatással. A haranglábak eredetileg a XIX. század végén ­készültek.

Gyuricza Ferenc

A felújított pincei harangláb Fotó: a szerző

A műemléki védettséget élvező haranglábak felújítására főként a fenyőfából készült borítások és héjazatok miatt volt szükség, a tartószerkezetekhez használt keményfát ugyanis megfelelő állapotúnak találták a szakemberek. A munkálatok költségének jelentős részét a magyar állam biztosította az 1999-ben létrehozott, majd 2015-ben újraindított, a határon túli magyarság épített örökségének megóvását célzó Rómer Flóris program kere­tében.

A felújított pincei harangláb Fotó: a szerző

Az állapotfelmérések alapján a göntérházi harangláb renoválására másfél, a pinceire egymillió forintot irányzott elő a kormányzati programot koordináló Teleki László Alapítvány, s akkor még úgy tűnt, hogy ezek az összegek elegendőek lesznek. Közben a pincei közösség részéről felmerült az igény a harangláb előtt található, úgyszintén kulturális műemlékként nyilvántartott, egyes adatok szerint 1801-ben, más források szerint 1811-ben állított kőkereszt helyreállítására is, így végül a lendvai önkormányzat is hozzájárult a program finanszírozásához.

A Lendva-vidéken ezzel már a harmadik szoknyás harangláb újult meg. Elsőként szintén a Rómer Flóris program keretében a Kámaházán található népi építészeti emlék helyreállítása valósult meg 2016-ban. A kámaházai harangláb esetében szintén a deszkaburkolat és a héjalás teljes cseréjét kellett elvégezni.

A muravidéki magyar közösség tervei között a domonkosfai harangláb felújítása is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában