Írásbeli vizsga

2019.05.06. 17:30

Sokan a novellaelemzést választották a magyar érettségin a kanizsai gimnázium diákjai közül

A Mező-gimnáziumban érettségizők többsége viszonylag könnyűnek értékelte a hétfői magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgát. Sokak a nehezebbnek gondolt verselemzés helyett a Mándy novellát választották.

Benedek Bálint

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A feladatlapok reggeli kiosztásakor Májer Anita igazgató elmondta: az idén három osztály, 88 diákja ad számot tudására. A vizsga tisztaságának megőrzéséhez rendkívül szigorú szabályokat kell betartaniuk ahhoz. Az érettségi idején minden nap 8 óra 15 percig az oktatási hivatal felé jelezni kell, hogy megérkezett-e az összes diák illetve a nap végén arról újra tájékoztatási kötelezettsége van, hogy szabálytalanságot tapasztaltak-e.

Fotó: Szakony Attila

Az osztályokban a kezdés előtt a mobiltelefonok példás rendben, kikapcsolva pihentek egy padon. A gimnazisták semmit sem bíztak a véletlenre, voltak olyanok, akik több szelet csokoládét, energiaitalt, kólát és segítségül néhány kabalaállatot is elvittek a nagy napra.

Az első feladatlapon egy játékokról szóló írásra kellett kérdések alapján válaszolniuk a vizsgázóknak. Ezután pedig egy érvelési vagy egy gyakorlati szövegalkotási feladatot oldottak meg – a kettő közül csak egyet kell választaniuk. Ebben szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kell írniuk. A második úgynevezett műelemző feladat viszont egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy ismert József Attila vershez és egy Radnóti Miklós költeményhez kapcsolódott.

Amikor aztán 11 óra után visszatértünk az iskolába, sokan már az utcán telefonáltak, mások vidáman beszélgettek a barátaikkal.

- Az osztálytársaimhoz hasonlóan a novella elemzést választottam, bár Mándy Ivánt annyira nem ismertük – mondta a Sólyom Emese. – A szövegértés feladatban szintén egyszerűen lehetett válaszolni a játékokkal kapcsolatos felvetésekre. Persze alaposan át kellett olvasni mindent, de odafigyeléssel és megfelelő koncentráltság mellett nem okozott gondot. Holnap a matematika következik, amiatt már nem izgulok annyira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában