A munkaerő-mobilitást segíti

2019.05.13. 14:00

Munkáshotelt adtak át Zalaegerszegen

A munkásszállók létrehozását támogató országos kormányzati programban elsőként megvalósult beruházást adtak át hétfőn a zalai megyeszékhelyen. A Göcseji út, Platán sor sarkán álló, egykor ZÁÉV munkásszállóként, majd főiskolai kollégiumként használt épületet az önkormányzat építtette át a kor igényeinek megfelelően 240 millió forint saját erővel és a kormány 360 millió forintos támogatásával.

Arany Gábor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A munkáshotel 180 férőhelye a Flex dolgozóit szolgálja majd. A kilenc különböző típusú szoba mindegyike saját konyhával és vizesblokkal rendelkezik, ezenkívül minden szinten található két közös konyha, a földszinten több közösségi helyiség és egy betegszoba is. Az épületet az önkormányzat cége, a LÉSZ Kft. üzemelteti.

 

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester az átadáskor felidézte, a kormány programjára a város elsőként jelentkezett. A megyeszékhelyen 2015 óta 4000 új munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők száma 2,5 százalékra csökkent. Az önkormányzat felismerve a várható munkaerőhiányt 18 pontos programot dolgozott ki, és ennek részeként a közgyűlés egyhangúlag döntött a munkáshotel létrehozásáról. Az elmúlt időszak gazdasági fejlesztéseit számba véve említette meg a járműipari tesztpályát, amelynek első ütemét a jövő héten adják át, az 5G mobiltelefon-hálózatot, ennek tesztvárosa lett Zalaegerszeg, az M 76-os gyorsforgalmi utat, valamint a 600 millió forintból megvalósuló duális szakképzőközpontot és az egyetemi fejlesztést szolgáló, egymilliárd forintos programot is.

Zalaegerszeg és térsége kiemelkedő módon fejlődik. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg. A fejlődés köszönhető az ország teljesítményének, hiszen az elmúlt évben 5 százalékos gazdasági növekedést produkált hazánk, a 2010-ben meghirdetett 1 millió új munkahelyből 800 ezernél több megvalósult. A most zajló beruházások eredményeként hamarosan okosvárossá válik Zalaegerszeg, tette hozzá. A képviselő Szent István négy évtizedes uralkodásával párhuzamot vonva úgy fogalmazott, ha a keresztény-polgári kormány is ennyi időt kap, akkor hazánkra Mátyás király korához hasonlatos fejlődés köszönthet be.

 

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Figyelemre méltó gazdaságfejlesztési programot hajtott végre a zalaegerszegi önkormányzat az elmúlt években fogalmazott köszöntőjében dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott. Most jött el az az idő, hogy mi zalaiak joggal, nagyobb önbecsüléssel, büszkén érezhetjük, a magyar gazdasági vérkeringés teljes jogú részesei vagyunk.

Varga Mihály pénzügyminiszter az átadáskor egyebek mellett arról szólt, hogy 2010-ben közel 12 százalék volt a munkanélküliség hazánkban, ez ma 3,6 százalék. Az állásban lévők száma 820 ezerrel emelkedett – ebből 700 ezer a magánszférában talált munkát -, a foglalkoztatottság szintje 15 százalékponttal nőt, a felnőtt lakosság 70 százaléka van állásban, ez meghaladja az uniós átlagot is. Hozzátette még van lehetőség a munkaerő-kínálat növelésére: egy részt a még munkanélküliek bevonásával, képzésükkel, emellett a közfoglalkoztatottak visszajuttatásával munkaerőpiacra, illetve a nők számára kínált rugalmas foglalkoztatási módokkal, valamint a szépkorúak munkába állásával, amit januártól az adószabályok is segítik. Varga Mihály szólt arról is, hogy Zala fejlettségét tekintve 7. a megyék sorában, az egy főre eső bruttó hazai termék az elmúlt 8 évben 33 százalékkal nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában