Hogy jelek lehessenek

2019.05.15. 17:30

Magas rangú egyházi méltóság kereste fel a homokkomáromi kegyhelyet

A Kaposvári Egyházmegye legfontosabb kegyhelyére, a Nagykanizsához közeli Homokkomáromba látogatott hétfőn Michael August Blume, az Apostoli Szentszék nagykövete.

Horváth-Balogh Attila

Varga László kaposvári megyés püspök mutatta be a szentmisét, amelyen részt vett Michael August Blume (balról a második) is Fotó: Szakony Attila

Minden hónap 13-a a kegyhely engesztelő napja, mely ezúttal hétfőre esett. Ilyenkor rengeteg zarándok keresi fel a kegyhelyet, most azonban a szokásosnál is többen érkeztek hívek. Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke meghívására ugyanis a kegyhelyre látogatott és részt vett a szokásos esti szentmisén Michael August Blume, a Szentszék nagykövete. Magyarország apostoli nunciusa délután az egyházmegye papsága számára tartott továbbképzést, az evangelizációról és a misszióról beszélt. Majd a szentmise következett, melynek főcelebránsa Varga László megyés püspök volt, ő mondta a szentbeszédet is.

– 2017. május 13-án, két évvel ezelőtt szenteltek püspökké, s akkor úgy döntöttem, hogy minden évben május 13-án Homokkomáromban köszönöm meg a Jóistennek ezt az ajándékot – bocsátotta előre Varga László atya. – S ugyancsak 2017-ben indult el az egyházmegyében a Jó Pásztor Imaközösség, melynek munkájába már több százan kapcsolódtak be, akik szenvedéseiket és imáikat a papi és misszionáriusi hivatásokért ajánlják fel. E szentmisén hálásan köszönöm meg ezt mindnyájuknak, a Jóistennek pedig azt, hogy az imádságokat meghallgatja – tavaly négyen jelentkeztek egyházmegyénkben a szemináriumba, s csak én három főről tudok, akik eztán szeretnének jelentkezni júniusban a kispapok közé. Mindezekért szeretném felajánlani e szentmisét.

Varga László kaposvári megyés püspök mutatta be a szentmisét, amelyen részt vett Michael August
Blume (balról a második) is Fotó: Szakony Attila

Szentbeszédében a megyés püspök az égi édesanyával, a Szűzanyával való kapcsolat fontosságáról beszélt. Kiemelte: nem mindegy, hogy imádkozunk-e hozzá és követni akarjuk a példáját, vagy csak a segítségét kérjük.

Arról is beszélt, hogy a vallásukat rendszeresen gyakorló hívek száma fogyatkozik, s az egyháznak ez ügyben különösen nagy feladata van, mert ezt a folyamatot nemcsak megállítani kellene, hanem offenzívát indítani és megnyerni az embereket az Evangéliumnak.

– A Jó Pásztor Imaközösség tagjaitól kérem, imádkozzanak, hogy minden paptestvérem átélhesse a Szentlélek megújító erejét, örömét – mondta. – Olyan papokra van szükség, akiknek gondolatait átjárja a Szentlélek, szavaikat tüzessé teszi, életüket pedig hitelessé, hogy igazi jelek lehessenek. Ettől lesz olyanná az egyházmegye, amely megmozgatja a szíveket és hivatásokat támaszt – fogalmazott Varga László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában