program a Balaton Színházban

2019.05.13. 07:00

Kiállítás és gálaműsor: ötven éves a Nagyváthy néptáncegyüttes

Ünnepségek és fesztiválok, külföldi és hazai szereplések, önnáló estek, számtalan díj – s természetesen a hagyományok őrzése és a tánc szeretete. Nagyon röviden ez jellemzi az ötven esztendeje alakult Nagyváthy néptámncegyüttest. Hogy mi mindent lehet tudni az együttesről és történetéről, az kiderül a jubileum tiszteletére nyílt kiállításon, mely szombaton nyílt meg a Balaton Színházban.

Keszey Ágnes

1969. szeptember 14-én alakult meg a Nagyváthy néptáncegyüttes. A tárlaton az elmúlt ötven évet felidéző fotókat – közel 650 képet – és relikviákat láthat a közönség. A megnyitón köszöntőt mondott Csengei Ágota, a kiállításnak otthont adó Balaton Színház igazgatója, Ruzsics Ferenc polgármester és Hardi András, az együttes vezetője. Személyes emlékeiről is szólt megnyitóbeszédében dr. Bertalan Zoltán, a néptáncegyüttes alapítója, első vezetője, aki kiválogatta a tárlat anyagát.

 

-Kik láthatóak ezeken a fényképeken? Az egykori kis középiskolás néptánccsoport tagjai, akik nagy örömmel csináltak valamit – maguk sem tudták, hogy mit, de szívesen tették. Nem gondolták, hogy értékeket állítanak elő. Mert bizony érték az, amit csináltak és csinálnak ilyen szép számmal. Nemzeti érték az a néptánc, az a népdal, melyet most itt is olyan gyönyörűen hallottunk- kezdte megnyitóbeszédét dr. Bertalan Zoltán , aki művészeti vezetőként ma is aktívan dolgozik a Nagyváthy néptáncegyüttesben. A tárlaton az együttes színpadi ruháit bábukon és a tárlatra összeállított albumban is megcsodálhatja a közönség. A megnyitón az is lehhangzott, hogy a lányoknak 17, a fiúknak 9 viseletük van.

Az ötven éves fennállás ünneplése folytatódik: pénteken és szombaton 18 órakor az Elindultam szép hazámból című gálaműsoron lépnek fel egykori és mai táncosok a Balaton Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában