siker

2019.05.19. 07:00

Hibátlan dolgozattal nyert matematika versenyt egy zalai lány

Az alapműveleti matematikaverseny Marcaliban rendezett országos döntőjében két zalai diák is remekelt. A Hevesi-iskola 4. osztályosa, Ferencz Adrienn hibátlan dolgozatával első lett.

Benedek Bálint

Ferencz Adrienn és felkészítő tanítónője, Lazics Mercédes Fotó: Benedek Bálint

A marcali Szivárvány Közalapítvány szervezésében lezajlott verseny célja a tanulók számolási képességének mérése, illetve tudásuk összevetése volt. Nemcsak a logikus gondolkodást mérték, hanem a mindennapi életben gyakori kalkulációs képességet is. A feladatsorok egyszerű és összetett alapfeladatok kiszámítását igényelték, amelyek a 4–8. osztályos matematika­tanítás részei, sokszor követelményei. A példák nagyfokú koncentrálást kívántak meg a diákoktól. A kanizsai kislányt ­Lazics Mercédes tanítónő ­készítette fel a háromfordulós versenyre. A Hevesi-iskola több ­diákja is asztalhoz ült, hogy teljesítse az összeadásokat, kivonásokat, szorzásokat és osztásokat tartalmazó feladatokat. ­Innen egyedül Ferencz Adrienn jutott a megyei elődöntőbe, melynek a kanizsai Zrínyi-­iskola adott otthont. Korcsoportjában a hevesis tanuló folytatta kitűnő menetelését, és százszázalékos teljesítménnyel léphetett tovább a marcali országos döntőbe.

Ferencz Adrienn és felkészítő tanítónője, Lazics Mercédes Fotó: Benedek Bálint

– A gyerekeknek valóban nem volt könnyű dolguk, hiszen egész, tört, vegyes, arány, százalék számalakokkal kellett bizonyos műveleteket elvégezni, sokszor olyanokat is, ami nem is szerepel még a tananyagban – mondta Lazics Mercédesz.

Ferencz Adrienn viszont már úgy érkezett az iskolába, hogy ismerte a számokat. Aztán az iskolában örök barátságot kötött a négyzetrácsos füzettel. Mint elmondta: a felkészülés eléggé nehéz volt, hiszen a korábbi évek feladatlapjai alapján gyakoroltak. Sőt otthon a szülei is segítettek, amitől az egyébként szerény kislány még magabiztosabb lett.

A döntőben kifizetődött a koncentráció, ugyanis Adrienn hibátlan feladattal győzött. A kitűnő tanuló az év végén elhagyja a Hevesi-iskolát, s nővéréhez hasonlóan a Batthyány-gimnáziumban folytatja a tanulmányait, ahol újra kipróbálja majd a tudását.

A döntőben a vonyarcvashegyi Eötvös-iskola 6. osztályos tanulója, Szilvásy Zsigmond is szerepelt. Stubán Árpád tanítványa ugyancsak első lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában