Történelmi, művészi és informatív

2019.05.31. 07:00

Három hétig gyönyörködhetnek a Szent Korona installációjában Keszthelyen

A szombati Város napja felvezetéseként már megkezdődtek a rendezvények, események. Csütörtök óta a Fő téren áll a testvérvárosból, Székelyudvarhelyről érkezett Szent Korona installáció.

Keszey Ágnes

Csütörtökön állították fel a Fő téri templom előtt a Szent Korona installációt, mely három hétig marad Keszthelyen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Az óriási korona elkészítése Elekes Gyula tűzzománcművész ötlete volt. Évek óta tart foglalkozásokat Székelyudvarhelyen, melyeken a gyerekek a Szent Korona kicsinyített mását készítik el, s közben megismerik történetét. Idővel elgondolkozott: lehetne egy monumentálisabb installációt készíteni, mely a felnőttekhez is szól.

Csütörtökön állították fel a Fő téri templom előtt a Szent Korona installációt, mely három hétig marad Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Arra gondoltam, hogy átlátszó anyagból kellene elkészíteni, hogy a behatoló napfény élményt adjon: olyan legyen, mint egy üvegablak. Belül a korona rövid története és az olvasható, hogy a zománcképek kiket ábrázolnak, ők miért fontosak. A külső részen bemutatjuk a korona hányatott sorsát és a királyokat, akiket beavattak e koronával – mutatta be a Fő téren három hétig álló installációt Elekes Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában