Nagyszerűen debütáltak az újonc fúvósok

2019.05.02. 16:00

A napi hat órányi gyakorlás megtette a hatását Kanizsán, hiszen a jók még jobbakká váltak

Első helyezést ért el a népes mezőnyben a Nagykanizsai Fúvószenekar a horvátországi Opatijában lezajlott Mitteleuropa Blasmusikfesten, a Közép-Európai Fúvóstalálkozón.

Horváth-Balogh Attila

A Nagykanizsai Fúvószenekar tagjai joggal büszkék az elért eredményekre Fotó: Varga György

Még meg sem száradt a tinta a Nagykanizsai Fúvószenekar két héttel ezelőtti tavaszi hangversenyén elért arany minősítést tanúsító oklevélen, a csapat máris újabb versenyen mérette meg magát. A Mitteleuropa Blasmusikfestet hagyományosan a horvátországi Rijekában rendezik évről évre, ám idén a szomszédos Opatija volt a rendezvény helyszíne, ahonnét első helyezéssel tértek haza a kanizsai fúvósok.

A Nagykanizsai Fúvószenekar tagjai joggal büszkék az elért eredményekre Fotó: Varga György

– Mióta 2011-ben létrejött a Nagykanizsai Fúvószenekar, több megmérettetésen részt vett már és kiválóan szerepelt, de ilyen, nemzetközi szintűn még sosem – bocsátotta előre Tatár Csaba karnagy. – Nagyon örültem, amikor rábukkantam a neten a Mitteleuropa Blasmusikfestre. A négynapos fesztivál két részből áll: egy zenei fesztiválból, amit sajnos elmosott az eső és egy versenyből, amit a Kvarner Hotel kristálytermében rendeztek. A versenykiírás alapján 3 számmal kezdtük el a felkészülést, s praktikusan ezeket, illetve a zenekar meglévő repertoárját vittük a közönség elé a hagyományos tavaszi hangversenyünkön, ami egyben minősítő is volt a számunkra. Ezt egyfajta főpróbának tekintettük a horvátországi megmérettetés előtt, s habár kiválóan szerepeltünk, hiszen arany minősítést értünk el, ezt követően napi 6 órán át próbáltunk, hogy még jobbak legyünk. Ennek is köszönhető, hogy a népes, szlovén, horvát, osztrák és német mezőnyben első helyezést érdemelt ki a csapat, ami azért nagy öröm számomra, mert gyakorlatilag a zenekar háromnegyed része kicserélődött a közelmúltban (még a minősítő hangverseny óta is), hiszen sokan befejezték felsőfokú tanulmányaikat és az ország más pontjain helyezkedtek el. Őket pótolnunk kellett a zeneiskola növendékeivel, de – hála tanár kollégáimnak – ez zökkenőmentesen lezajlott.

És nem utolsósorban: a kiírásban szerepelt mű, az osztrák Fritz Neuböck Tánc az ördöggel című, népi mondán alapuló zenedarabja is kedvezett a csapatnak ritmikusságával, tempósságával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában