A Csádé zenekar tavalyi jó tapasztalata hívta életre

2019.04.03. 08:00

Népzenei táborok Barlahidán felnőtteknek, fiataloknak

Az ifjúsági korosztály mellett idén már a népzene és a népdaléneklés iránt érdeklődő felnőttek számára is szervez szakmai tábort a Csádé népzenei együttes. Az öt éve működő népzenei társulat a nyár folyamán biztosít lehetőséget a képzésre.

Gyuricza Ferenc

Gubinecz Ákos, a Csádé zenekar vezetője Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindezt az együttes vezetője, Gubinecz Ákos mondta el lapunknak. Emlékeztetett rá, tavaly igen nagy sikerrel rendezték meg az I. Göcseji Ifjúsági Népzenei Tábort, ami többek között annak is betudható, hogy a megye határ menti régió­jában korábban még nem volt hasonló kezdeményezés.

A Barlahidán megtartott egyhetes kurzus alatt a résztvevők nemcsak a képességei­ket fejleszthették és szakmai ismereteket szerezhettek, hanem igazi közösség is kovácsolódott a táborba jelentkezett fiatalokból, amit többek közt az is jól jelez, hogy felléptek a Csádé zenekar hagyományos decemberi évzáró koncertjén is.

Gubinecz Ákos, a Csádé zenekar vezetője Fotó: Gyuricza Ferenc

Az együttes az elmúlt évi tapasztalatokat is felhasználva idén újra megrendezi az ifjúsági tábort, amely a népdal- és a hangszereken való tanulás, valamint kézműves foglalkozások mellett ezúttal néptáncoktatással is kibővül. Az augusztusban tartandó II. Göcseji Ifjúsági Népzenei és Néptánctáborba a folklór iránt elkötelezett vagy érdeklődő, 8–16 éves fiatalok jelentkezését várják. A zenekar a felnőtteket is szeretné megszólítani, a számukra július végén, augusztus elején szervezendő kurzus rövidebb időtartamú, ám intenzív lesz, így az éneklés mellett citerázni is tanulhatnak a résztvevők, továbbá ezen tábornak is szerves részét képezi majd a néptánc, de az egyéb népművészetekkel kapcsolatos tevékenységekkel is foglalkoznak. Gubinecz Ákos úgy fogalmazott, mind az ifjúsági korosztály, mind a felnőttek esetében az a céljuk, hogy a magyar népzenét kedvelőknek átfogó képet adjanak kultúránk sokszínűségéről, változatos múltjáról és jelenéről. A felnőtt-tábort Barlahidán, az ifjúságit ez évben Szécsiszigeten rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában