Tisztelet az életüket áldozó hősöknek

2019.04.12. 11:00

Felújították a pusztaszentlászlói emlékművet

Az I. és II. világháborús hősöknek és áldozatoknak, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc során életét vesztett fiatalembernek állít emléket az a község központjában álló szobor, amelyet a közelmúltban újítottak fel.

Gyuricza Ferenc

A felújított pusztaszentlászlói emlékmű Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Az első világháborús katonát formáló hősi emlékmű helyreállításának költségeire a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz pályázott a település. Mint azt Kaj István lapunknak elmondta: a munkálatokra 500 ezer forintot kaptak a szervezettől.

– Lokálpatriótaként feladatunknak tartom, hogy kimutassuk tiszteletünket az egykor a településen élt, s a hazáért élüket áldozó személyek előtt – mondta a polgármester. – Ennek megfelelően minden évben, a Halottak napja apropóján tartunk megemlékezést, ennek az emlékmű megkoszorúzása is részét képezi. Az I. világháború során 26 helyi lakos, a II. világháborúban pedig 23 pusztaszentlászlói személy vesztette életét, míg az 1956-os forradalom és szabadságharcnak áldozata, Korcsmáros Tibor katonai szolgálatteljesítés közben esett el. Miután az I. világháború centenárium kapcsán lehetőség nyílt arra, hogy az emlékhelyek felújítására pályázatot nyújtsanak be a települések, helyi közösségek, mi is éltünk ezzel.

A felújított pusztaszentlászlói emlékmű Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Kaj István hozzátette: az emlékmű nem volt rossz állapotban, de a felújítást így is indokoltnak tartották. A munkálatokban letisztították a szobor felületét, illetve a talapzaton található, a hősi halottak és az áldozatok nevét tartalmazó márványtáblát, illetve a további állagmegóvás érdekében impregnáló felületkezelést is kapott az emlékmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában