régi álom valósult meg

2019.04.20. 07:00

Elkészült a sétalóutca – A régi kanizsai korzó hangulatát idézi a térköves szakasz

A város régi álma valósult meg azzal, hogy az egyik legpatinásabb utcájának egy szakaszát sétálóutcává alakította. A csütörtöki ünnepélyes avatáson az egykori korzó hangulatát felelevenítő szoborcsoportot is átadták.

Benedek Bálint

Szoborpár

Az ünnepségen elhangzott: a felújításra a kormányzat Területi Infrastrukturális Fejlesztések előirányzatából volt lehetőség, mintegy 290 millió forint értékben. Az elmúlt évek fejlesztései, a belvárosi rehabilitáció célkitűzései és ez a beruházás is mind azt a célt szolgálják, hogy a város élhetőbb legyen, és olyan környezetet alakítsanak ki a belvárosban, mely a vállalkozások, kereskedők számára is vonzó lehetőséget kínál a betelepülésre. Ezt a lelkületet és e célt jelképezi az Ady utca elején felállított „Kereskedőfeleségek” elnevezésű szoborcsoport is, melyet Velenczei Ferenc vállalkozó és néhai felesége, Ozorai Andrea ajánlott fel a város számára. Erre az elhatározásra korábban együtt jutottak, szerettek volna nyomot hagyni maguk után a városban. Ennek köszönhetően született meg a szoborpár, mely Sörös Rita kaposvári szobrász alkotása.

Régi álom

A város életének örömteli eseményeként beszélt az új utcarész születéséről Dénes Sándor polgármester. Elmondta: két évvel ezelőtt érkezett a hír, hogy Nagykanizsa közel kettő milliárd forintot kap a területi infrastruktúrájának előremozdítására.

– Közös gondolkodás kezdődött, melynek eredményeként a húsz projektelem egyik része az Ady utca sétálóutcává alakítása volt – fogalmazott a városvezető. – A beruházás sok munkával, olykor kellemetlenségekkel is járt, de az itt élő közösség megértette, hogy a végén maradandó értéket kap. Az elkészült térköves utca tökéletes összhangban van a közeli Erzsébet térrel és a Fő utcával. Az új utcánk elején, a Vasember ház előtt két kereskedőfeleséget mintázó szobor kapott helyet, melyek társaságában a korabeli korzók hangulatát is átélhetjük. Közéjük léphetünk, fényképeket készíthetünk velük, s a kézfejüket megsimogatva a kereskedők szerencséjét is magunkénak tudhatjuk.

 

Majd Cseresnyés Péter miniszterhelyettes köszöntőjében a város folyamatos fejlődéséről beszélt, arról, hogy a sétálóutca mellett teljes egészében felújították a közeli Zrínyi utcát, valamint a jövőben újabb előrelépések várhatók.

– Egy régóta dédelgetett álom vált valóra azzal, hogy Nagykanizsának is lett sétáló­utcája – mondta Cseresnyés Péter. – Ez mára valósággá vált, s egy valódi lokálpatriótának, mecénásnak köszönhetően egy olyan szoborcsoport készülhetett el, mely a békebeli séták hangulatát idézi. Ez a szép utca jó találkozási pont lesz, ahol érdemes lelassítani kicsit, és beszélgetni.

Virágok, padok

A virágládákkal és padokkal szegélyezett sétálóutcán az Eraklin Táncklub Egyesület bemutatóját nézhették meg az érdeklődők. Ezt követően Cseresnyés Péter és Dénes Sándor szimbolikusan is megnyitotta a felújított, megszépült utcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában