Jogi érvényesülés

2019.03.08. 07:00

Utóvizsgálatot végeztek az EMMI Zalaegerszegi Gyermekotthonában

Utóvizsgálatot végzett az alapvető jogok biztosa az EMMI Zala­egerszegi Gyermekotthonában.

MTI, ZH

Az MTI-hez az Országos Sajtószolgálaton keresztül eljuttatott közleménye szerint az alapjogi biztos 2018 novemberében helyszíni ellenőrzésen tekintette át – a korábbi ajánlásai nyomán – a Zalaegerszegi Gyermekotthon működését, az ott nevelkedő gyermekek jogainak érvényesülését.

Székely László ombudsman közölte: látott ugyan az intézményben kisebb előrelépéseket, azonban további komolyabb intézkedések szükségesek, több feltárt probléma továbbra is fennáll. Mint írta, az előző vizsgálat 2016-ban zajlott, s az akkori jelentésben konkrét és rendszerszintű alapjogi visszásságokat tárt fel. Ezek orvoslására Székely László ajánlásokat fogalmazott meg az intézménynek, a fenntartónak és a szaktárcának.

Az utóvizsgálat nem tárt fel visszásságot a gyermekotthonban nevelkedő gyermekek személyes szabadságát korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban, ugyanakkor megállapítása szerint a jogszabályi háttér még hiányos.

Pozitív változás, hogy a dolgozók agressziókezelő tréningen vesznek részt, valamint igyekeznek a gyermekek szabadidejét értelmes tevékenységekkel kitölteni, energiájukat sporttal levezetni. Az intézmény zárt jellegéből adódóan, a gondozott gyermekek speciális szükségletei miatt azonban a súlyos kortárs agresszió továbbra is jelen van. A tárgyi feltételek, az oktatási lehetőségek, az étkeztetés kapcsán korábban feltárt problémák az utóvizsgálat időpontjában is fennálltak, azokat nem orvosolták megfelelően – állapította meg.

Az ombudsman a viszszásságok orvoslása érdekében ismét ajánlásokat fogalmazott meg. Korábbi hír szerint a fóti gyermekotthont érintő átalakítás során az EMMI zalaegerszegi gyermekotthonába is kerülhetnek gyerekek. Ezzel kapcsolatban az EMMI lapunknak jelezte: a korszerűtlen fóti Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben az ország más területén működő gyermekotthonokban fogják biztosítani, az ehhez szükséges fejlesztések zajlanak.

A cél az, hogy a gyermekek lehetőleg nevelő- vagy örökbefogadó szülőkhöz, illetve korszerű intézményekbe kerüljenek. A végleges döntések még nem születtek meg. Ami a zalaegerszegi otthonnal kapcsolatos jelentést illeti, információnk szerint dolgoznak a felmerült problémák javításán, a cél itt is a megfelelő gyermekvédelmi ellátás biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában