Polgárőrök, diákok is csatlakoztak a természetvédőkhöz

2019.03.05. 07:00

Rekordidő alatt készült el a jubileumi békakerítés Alsóerdő és Aranyoslap között

A jubileumi, 10. békaterelő kerítés rekordgyorsasággal készült el szombat délután Alsóerdő és Aranyoslap között – az eddig két napot igénylő munka szinte 2 óra alatt befejeződött.

Fincza Zsuzsa

Munkában a lelkes környezetvédő polgárőrök Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Ja, úgy könnyű, hogy 40, kapával, ásóval, fejszével, kalapáccsal, tűzőgéppel felszerelkezett lelkes környezetvédő veselkedik neki egyszerre a munkának.

– Nagy segítség, hogy már tavaly, a rét felőli kerítés építésekor csatlakozott hozzánk a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület csapata. Nemcsak kihúzták és rögzítették a terelő fóliát, hanem a békajárás végeztével le is bontották. Megígérték, hogy az idén megépítik az erdő és a rét felől is a kerítést. Betartották a szavukat, s mert olyan szép számmal összejöttek, egy nekirugaszkodással elkészült mindkettő – erre eddig a 10 év alatt még nem volt példa – újságolta dr. Illyés Zoltán biológus, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője, aki a Domberdő Természetvédelmi Egyesület két aktivistájával, Ferenczi Andrással és Zalai Bélával irányította az amatőr békamentők munkáját.

Munkában a lelkes környezetvédő polgárőrök Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

A kerítésemelésre a legideálisabb időpontban került sor. Az Alsóerdő barna varangyai ugyan még az avar alatt ébredeztek, de a tartósan meleg idő és a csapadék hatására fajfenntartási ösztöneiktől vezérelve hamarosan csapatostól elindulnak az Aranyoslapi forrás felé, hogy a nőstények a vízben lerakják petéiket, s a többnyire hátukon cipelt hímek megtermékenyítsék azokat. Gond csak az, hogy az erdő és a tó között forgalmas út vezet, s amíg a természetvédők nem húztak ki terelő fóliát, az autók naponta tucatjával taposták halálra a szerelmes békákat. Most viszont a varangyok a fóliakerítés mellett ballagva belepotyognak a gyűjtővödrökbe, a környezetvédők összeszedik őket és átviszik a tóhoz.

– A természetvédelem fontos része a vállalt feladatainknak, működési területünkön, a közeli Öreghegyen is rendben tartjuk a környezetünket, óvjuk az értékeit – így Dancs István, a polgárőrök elnöke.

Sokat elárul az egyesületről, hogy a 62 fős tagságnak több mint a fele részt vállalt a munkából, s velük együtt dolgozott a közösségi szolgálatot náluk teljesítő 3 diák: Belina Kornélia és Ringbauer Napsugár, a Ganz-szakközépiskola, valamint Mihályi Lili, a Mindszenty-iskola 9. osztályos tanulója. Pánczél András, a Ganz 12/b gépésztanulója már letudta a 50 órás közösségi szolgálatot, ő önkéntesként segédkezett polgárőr édesapja mellett.

Amúgy duplán jót tettek a védett békáiknak, a tóból ugyanis kihalásztak egy óriási falánk ékszerteknőst – valószínűleg egy nagyra nőtt, megunt házi kedvencet engedtek bele felelőtlenül a vízébe. Inváziós faj, már kereskedni sem szabad vele – valamilyen megfelelő helyet keresnek majd a számára – hallottuk a természetvédőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában