Javuló foglalkoztatás

2019.03.21. 11:30

Paktumkonferencia Keszthelyen: áttekintették az első év eredményeit

A foglalkoztatáspolitika aktualitásait és a program első évének munkáját is megvitatták a résztvevők azon a tegnapi konferencián, melyet az Innovatív foglalkoztatási együttműködés a keszthelyi és zalaszentgróti járásokban című projekt keretében rendeztek meg. A paktumkonferencián szó volt az atipikus foglalkoztatási formákról és jó gyakorlatokkal is ismerkedhettek a résztvevők.

Keszey Ágnes

Dr. Sifter Rózsa és Nagy Bálint a sajtótájékoztatón Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

A munkaerőpiac élénkítése, a foglalkoztatottság erősítése a célja annak a programnak, amely több mint 300 millió forint pályázati támogatással valósul meg. Az Innovatív foglalkoztatási együttműködés a keszthelyi és zalaszentgróti járásokban című projekt tavaly év elején kezdődött, s 2021 nyaráig tart. Tegnap a munkaerőpiac és a program aktualitásait vitatták meg a szakemberek egy konferencián.

Az ezt megelőző sajtótájékoztatón dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott az Orbán-­kormány gazdaságfejlesztési in­téz­kedéseiről és annak egyik alapjáról, a foglalkoztatás bővítéséről szólt. Mint mondta, a kormány legfőbb célja a munkaalapú társadalom megteremtése.

– 4,5 millióan dolgoznak, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék, ami jelentős javulást mutat. 2010 óta közel 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – mondta dr. Sifter Rózsa, és szólt a zalai adatokról.

Dr. Sifter Rózsa és Nagy Bálint a sajtótájékoztatón Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

– A munkanélküliek száma 2018 negyedik negyedévében 3900 fő volt. Ez 1700 fővel – tehát jelentősen – kevesebb, mint az ezt megelőző év ugyanezen időszakában. A munkanélküliségi ráta 4,3 százalékról 3 százalékra csökkent. A nyilvántartott álláskeresők száma 2018 és 2019 februárja között a keszthelyi járásban 1145 főről 953-ra, a zalaszentgrótiban 369 főről 318-ra csökkent – ismertette a kormánymegbízott, majd a kormányzat családpolitikai intézkedéseit vette sorra.

Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere, a foglalkoztatási paktum irányító csoportjának vezetője hozzátette: a kormányzati célkitűzéseket az önkormányzatnak is feladata támogatni a lehetőségeihez mérten. A város több olyan pályázatot adott be, melyek e célok megvalósulását segítik.

– Azoknak a településeknek és kistérségeknek van jövője, amelyek tesznek azért, hogy néhány év múlva a mai fiatalok megfelelően el tudjanak helyezkedni. Tehát lássák az adott térségben egyéni lehetőségeiket és jövőjüket, hogy itt maradjanak, illetve visszajöjjenek. A mostani pályázat nagyon jó példa erre – mondta Nagy Bálint.

A 42 hónapos programban közel 200 főnek biztosítanak munkaerő-piaci szolgáltatásokat, ezen belül 86 főt juttatnak álláshoz. A program első évében 32 főnek segítettek: egy részük bértámogatásban részesült, voltak, akiket különféle szolgáltatásokkal támogattak, s többen képzésen vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában