munkaerőpiaci reformra van szükség

2019.03.15. 07:00

Nehezen, de még növelhető az elemzők szerint a foglalkoztatottság

A munkanélküliség további csökkentéséhez munkaerőpiaci reformra van szükség – kommentálták szakértők a legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat.

MTI

Fotó: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a 2018. november és 2019. január közötti időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 481 ezer volt, 45 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 170 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában közölte, a feszített munkaerőpiac miatt idén éves szinten 3,6 százalékos munkanélküliségi rátára számít.

A munkaképeseken belül a dolgozók arányát kifejező ráta az EU stratégiájában alapul vett 20–64 évesek körében 73,9% volt decemberben
Fotó: MW grafika

A telített munkaerőpiac tovább hajthatja a béremelkedést, valamint a termelékenység javítását célzó vállalati beruházásokat is, tette hozzá. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta, a munkaerőpiac egyre inkább beleütközik a foglalkoztatás további bővülésének korlátjába, az uniós tagállamokkal összehasonlítva azonban Magyarországon is elérhető a foglalkoztatási ráta további, legalább 4 százalékos emelkedése. Az elemző szerint ennek a legnagyobb gátja a feketefoglalkoztatás, illetve, hogy a munkaerőpiacon zömében már csak a teljesen képzetlen munkaerő maradt.

Náluk a helyzet javítása érdekében nagy hangsúlyt kell helyezni az oktatásra, mindezekhez pedig szakpolitikai beavatkozásra van szükség. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a munkaerőhiányos állapot kedvező a munkavállalók alkupozíciója szempontjából, de pozitívan befolyásolja a makrogazdaságot is, mivel a rendelkezésre álló erőforrásokat a vállalatok egyre hatékonyabban használják fel munkaszervezéssel és magasabb hozzáadott értéket előállítani képes beruházásokkal, ami a teljes nemzetgazdaság versenyképességét növeli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában