Salla Néptáncegyüttes

2019.03.11. 07:00

Másfél évtized a tánc jegyében – Nagyszabású gálaműsorral emlékeztek meg az évfordulóról

Bár 15 éves jubileumát ünnepli 2019-ben a Salla Néptáncegyüttes, ennél jóval komolyabb múlttal rendelkezik a néptáncmozgalom a zalai kisvárosban. A jeles évfordulóról szombaton nagyszabású gálaműsorral emlékeztek meg.

Gyuricza Ferenc

A Salla Néptáncegyüttes egykori és jelenlegi tagjai az I. világháborús katonákra emlékező felső-tiszavidéki blokk közben Fotó: Gyuricza Ferenc

Ezen nemcsak az együttes jelenlegi tagjai működtek közre, hanem az egykori táncosok közül is sokan színpadra léptek, s a műsorban a remélhető utánpótlást jelentő gyermekcsoportnak, a Bajnóca néptáncegyüttesnek, a népdalénekes Radics Petrának, illetve a táncokhoz a zenei kíséretet biztosító Boglya népzenei együttesnek is jutott szerep. A gálán a Kárpát-medencei dialektusok közül többet is megidéztek, zalai táncok éppúgy helyet kaptak a programban, mint szatmáriak, székiek, szigetköziek, mezőségiek, vajdaszentiványiak, szilágyságiak vagy éppen a bukovinai hagyományok, míg a Felső-Tiszavidék táncait az I. világháborús katonák emlékére összeállított blokkban láthatták a nézők.

– Zalalövőn a hetvenes években bontakozott ki a néptáncmozgalom, de akkor még nem Salla név alatt – mondta Nagy Lóránt, az együttes jelenlegi vezetője és koreográfusa. – Éveken át sikeresen működtek a csoportok, de aztán elhalt a lelkesedés. Az egykori tagok 2004-ben döntöttek úgy, hogy újjászervezik az együttest, vezetőjüknek volt tanárukat, Kiss Istvánt kérték fel.

A Salla Néptáncegyüttes egykori és jelenlegi tagjai az I. világháborús katonákra emlékező felső-tiszavidéki blokk közben Fotó: Gyuricza Ferenc

A Salla alapítói közül ketten jelenleg is tagjai a művészeti csoportnak. A néptáncegyüttes most öt párral működik. Nagy Lóránt szerint egy olyan viszonylag kis méretű településen, mint amilyen Zalalövő, nem egyszerű feladat életben tartani egy néptáncegyüttest. Esetükben is volt olyan időszak, amikor mindössze három pár biztosította a folytonosságot. Amióta az iskolai néptáncmozgalmak erőre kaptak, jobban számíthatnak az utánpótlásra, a jelenlegi tagok között is vannak olyanok, akik a művészeti iskolák néptáncos növendékei közül kerültek ki.

A Salla a szombati gálával együtt eddig három alkalommal tartott önálló estet, az elsőt még 2008-ban, majd 2012-ben. A 15 éves jubileumra szervezett program keretében Kiss Istvánról, valamint az együttes már szintén elhunyt néhai tagjáról, Gyurik József­ről is megemlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában