Gyümölcsös párlatok

2019.03.04. 07:00

Lezajlott a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör pálinkaversenye

Szombaton hatodik alkalommal rendezett pálinkaversenyt a Dr. Kotnyek István Mik­lósfai Kertbarát Kör. A meg­mérettetésre helyi és környékbeli települések párlatkészítői neveztek.

Szabó Zsófia

A szakmai zsűriből Tóth István, Lenkainé Pásti Katalin és Gazdag Attila mintákat értékel

Fotó: Gergely Szilárd

Németh József elnök jelezte: 49 párlatmintát értékelt a szakmai zsűri. Ami ugyan kevesebb, mint a korábbi években, viszont minőségükben sokkal kimagaslóbbak voltak a párlatok.

– A verseny célja a kezdetektől fogva ugyanaz: mégpedig visszajelzést, szakmai értékelést kapjanak a hobbipárlatkészítők. Kertbarát körünk nem csak a jó borokat készíti és kedveli. Többségünk a párlatok terén is jártas, hiszen ez is a gyümölcsökhöz köthető. Körtéből és cseresznyéből számos jó párlat készült, ám legszebben a törkölyök szerepeltek – összegezte Németh József, a miklósfai kertbarátok elnöke.

A szakmai zsűriből Tóth István, Lenkainé Pásti Katalin és Gazdag Attila mintákat értékel
Fotó: Gergely Szilárd

Nemcsak hagyományos ízvilágú párlatot, hanem különlegeset, köztük birset, faepret és málnát is értékelt a zsűri.

Az ítészek részéről Tóth István kiemelte, a családias hangulatú versenyen a párlatok értékelése során elsősorban azt vették figyelembe, hogy a tanácsaikkal támpontot, fejlődési-tanulási lehetőséget adjanak a készítőknek.

– A párlatok tükrözik, hogy szakmailag jó színvonalon vannak a készítők. Ebben az is szerepet játszik, hogy a miklósfai kertbarát kör rendezvények és előadások révén is figyel a tagok bor- és párlatkészítéshez szükséges elméleti tudásának bővítésére – jegyezte meg Tóth István.

Arany minősítést 15, ezüstöt szintén 15, bronzot 8, ok­levelet 11 párlat készítője kapott. Különdíjas Gárdonyi József vilmoskörte-párlata, a falu pálinkája Erdős Attila cseresznyéje, a vidék legjobb pálinkája pedig Kovács Károly fekete noah-ja lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában