Elismerés

2019.03.18. 07:00

Kitüntették dr. Muhoray Árpádot a polgári védelem világnapján Egerszegen

Nem ismeretlen a zalai olvasók előtt dr. Muhoray Árpád, aki az utóbbi években leginkább mint szenior súlyemelő szerepel a tudósításokban, ám a katonai pályán is elismert a tevékenysége. Ennek apropóján vehetett át a közelmúltban elismerést a polgári védelem napja alkalmából.

Kerkai Attila

Muhoray Árpád Góra Zoltántól vette át az elismerést Fotó: ZH Archívum

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a világnap megrendezéséről. A polgári védelem humanitárius szervezet, elkülönül a fegyveres erőktől, Magyarországon a légoltalom jogutódja, napjainkban a katasztrófavédelem szerves része. A világnap alkalmából az idén is megtartotta hivatalos ünnepségét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, melyre meghívást kapott dr. Muhoray Árpád nyugalmazott polgári védelmi vezérőrnagy, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke is. A rendezvényen olyan önkéntes civil szervezetek, szövetségek, intézmények tagjai vehettek át elismeréseket, akik a hétköznapokban aktívan támogatják a hivatásos katasztrófavédelem és a polgári védelem munkáját.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Góra Zoltán a katasztrófavédelem munkájának segítése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként főigazgatói ajándéktárgyat adományozott dr. Muhoray Árpádnak.

Muhoray Árpád Góra Zoltántól vette át az elismerést Fotó: ZH Archívum

Az egykori Petőfi laktanya parancsnoka tősgyökeres zala­egerszeginek vallja magát. A valamikori Csány László Ellátó zászlóalj, a Petőfi laktanya és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város volt helyőrségparancsnoka 1996-ban került át a polgári védelemhez, s lett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, majd a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese. Egy időben megbízott főigazgató, később a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója. Ő látta el a kolontári vörös­iszap-katasztrófa alkalmával az Újjáépítési Kormányzati Koordi­nációs Központ parancsnoki teendőit. Nyugállományba vonulása után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke. Sokat tett a szövetség szakmai munkájáért, a polgári védelem ügyének társadalmi elfogadtatásáért. Muhoray Árpád mindemellett ma is aktív súlyemelő, sokszoros masters országos bajnok, többszörös érmese a masters súlyemelő világ- és Európa-bajnokságoknak, elismert sportvezető. Bár hivatása elszólította Zalaegerszegről, gyakran látogat haza. A szolgálati feladatok magas szintű ellátása, a súlyemelés szeretete, a ZTE-hez való ragaszkodása máig megkérdőjelezhetetlen életpályájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában