Tízezer-ötszáz óra a városért

2019.03.02. 10:00

Évet értékelt a polgárőr-egyesület Zalaegerszegen

Sikeres esztendőről adhatott számot csütörtök esti közgyűlésén a 68 tagú, 13. éve tevékenykedő „Rendért” Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület.

Fincza Zsuzsa

Sándor Dénes elnök a Szent László-emlékplakettel kitüntetett Baranyai Violával (balra) és Szabóné Nemes Máriával Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

– Elmondhatjuk, hogy évről évre, sőt napról napra több feladatot vállalunk Zalaegerszeg rendjéért, biztonságáért, a bűnmegelőzésért – fogalmazott Sándor Dénes, az egyesület elnöke.

2018-ban 8503 óra szolgálatot adtak, ennek egy részét a rendőrséggel közös járőrözéssel és a rendezvények biztosításával teljesítették. Ezenkívül 2000 órát töltöttek az egyesület működtetésével, háttérmunkáival kapcsolatban. Minden olyan szakmai programban részt vettek, ami a legveszélyeztetettebb korosztályokat és területeket érintette – így feladatokat vállaltak az „egy iskola, egy polgárőr”, a „külterületek biztonsága” és a „nagyvárosi bűnmegelőzési programban”. Valamennyi városi rendezvény biztosításában oroszlánrészük volt, ünnepségeken, fesztiválokon, kulturális és sporteseményeken garantálták jelenlétükkel a rendet, s bizalommal fordulhattak hozzájuk hasonló megbízatással a közintézmények, az egyesületek is. Járőreik kiemelt figyelmet fordítottak a közterületek, parkok, játszóterek, temetők rendjére – a mindenszentek és a halottak napja ünnepkörében 5 napon át tartottak 24 órás szolgálatot a Göcseji úti temetőben és helytálltak az adventi vasárnapokon és a karácsonyi éjféli mise alkalmával is.

Sándor Dénes elnök a Szent László-emlékplakettel kitüntetett Baranyai Violával (balra) és Szabóné Nemes Máriával Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Jelentős fegyverténynek számít, hogy 2018-ban létrehozták és beindították a lovas tagozatot, így járőrözéseiket immár autóval, biciklivel, gyalogosan és lóháton is teljesíthetik. Mint a nagyvárosi bűnmegelőzési program koordinátorai, részt vesznek a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnökségének munkájában. Fontos feladatuknak tartják a környezetvédelmet, de nemcsak a városi és a településrészi tisztasági akciókban szorgoskodtak, hanem a felfedezett illegális szemétlerakókra is felhívták az illetékesek figyelmét és segítették a felszámolásukat. Nem idegen tőlük a karitatív tevékenység sem, bekapcsolódtak a jótékonysági rendezvényekbe, a látókörükbe került nehéz helyzetben élő embereket pedig meleg ruhával, tartós élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel segítették.

– Nagy hangsúlyt fektetünk polgárőreink képzésére, 2018- ban 5 alkalommal vettünk részt különböző oktatásban. Egyesületünkben biztosítjuk a középiskolások számára az 50 órás közösségi szolgálat letöltését, eddig 58 diákot foglalkoztattunk, akik közül többen beléptek egyesületünkbe. Ennek is köszönhető, hogy városi szinten is jelentős az ifjú polgárőreink létszáma – említette Sándor Dénes.

A „Rendért” Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület munkájáról elismerően szólt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, dr. Molnár József, a város rendőrkapitánya és Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is. A jó munkának nem maradt el a jutalma sem: Szent László-emlékplakettet kapott Baranyai Viola, Gruff Szilvia és Szabóné Nemes Mária. A legtöbb szolgálatban töltött óráért elismerést érdemelt Sándor Dénes, Sándor Dénesné, Fatér Gábor, Szabó Tibor, Szabóné Nemes Mária, Gruff Szilvia, Katona Sándor, Zsáli Péter, Tompos Róbert, Baranyai Viola, Becs István és Tompos Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában