Komoly bírságot szabhatnak ki

2019.03.15. 16:00

Ellenőrzik a munkaerő-kölcsönzőket

Az adóhivatal ellenőrzései során a fiktív munkaerő-kölcsönzést folytató cégek komoly szankciókra számíthatnak, figyelmeztet a BDO Legal Jókay & Társai Ügyvédi Iroda.

MTI

2017-ben 160 ezer embert érintett a kölcsönzés

Fotó: Shutterstock

Hangyási Gábor, a BDO Legal adójogi osztályának vezetője elmondta: a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek ellenőrzése során feltárt, adóelkerülési célból létrejött jogviszonyokat az adóhatóság átminősítheti, ha a kölcsönbe vevő cég olyan személyeket kölcsönöz ki, akiket korábban saját maga, közvetlenül alkalmazott.

2017-ben 160 ezer embert érintett a kölcsönzés
Fotó: Shutterstock

Jelezte: az átminősítéssel az adóhivatal a kölcsönbe adó vállalkozás által kibocsátott számlákat fiktívnek minősítheti, ami az adójogi kockázaton túl büntetőjogi felelősséggel is járhat. Mindent összevetve a büntetés már egy kisebb, néhány tíz főt kölcsönző cég esetében is több tízmillió forintot érhet el.

A közlemény szerint a munkaerő- kölcsönzés területén tapasztalható visszaélések miatt a revizorok bizalmatlanul állhatnak az ágazat tisztességes szereplőihez is, így célszerű, hogy a jogkövető társaságok felkészülten várják az esetleges ellenőrzést. Hazánkban 2017 végén 844 munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozás működött, ezek közel 6 ezer belföldi foglalkoztatóval szerződtek, s 160 ezer munkavállalóval léptek munkajogi kapcsolatba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában