A szeméthegyen innen

2019.03.12. 09:00

Elkeserítő a helyzet a nagykanizsai szelektív hulladékgyűjtő szigeteken

Előfordult, hogy valakik egy feldarabolt őztetemet rejtettek a szelektív hulladékgyűjtő sziget edényébe. Gyakran pedig oda nem illő hulladékokból építenek hegyet a konténerek köré.

Benedek Bálint

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Szakony Attila

– A szigetek és főleg a környezetük kapcsán társaságunk sok lakossági észrevételt, kritikát kap – mondta Molnár-Rodek Bernadett, a közszolgáltató Viridis-Pannónia Nonprofit Kft. szolgáltatási és értékesítési igazgatója.

– A családi házas övezetekben házhoz menő, zsákos szelektív hulladékgyűjtést végzünk. A társasházak esetében a szelektív gyűjtésre a szigetek lennének alkalmasak. Mivel a szelektív hulladék gyűjtését a lakosság számára állandóan biztosítani kell, a társasházi övezetben nincs mód a szigetek beszedésére. Ezekből jelenleg 72 darab üzemel, az utóbbi években lakossági panaszok miatt tízet megszüntettünk.

A nagykanizsai belváros Muraközi utcájában így fest a hulladékgyűjtő sziget környéke
Fotó: Szakony Attila

A szelektív szemetet a hulladékudvarokban is le lehet adni díjmentesen. Továbbá a hulladéktörvény szerint a legalább 300 négyzetméter alapterületű üzletek kötelesek visszavenni az általuk forgalmazott termékek csomagolásából származó nem veszélyes, szennyeződésmentes és elkülönítetten gyűjtött csomagolási üveghulladékot. Mód van az elektronikai és veszélyes hulladékok díjmentes leadására is, évente kétszer pedig kijelölt gyűjtőpontokon akció keretében át is veszik ezeket. Lomtalanítást is végeznek, minden tavasszal.

– Néhány, a közösségi együttélés normáit nem tisztelő állampolgár miatt a közszolgáltató saját költségén havonta összetakarítja a szigetek mellé illegálisan odahelyezett hulladékot – folytatta a szakember. – Ez alkalmanként egy kisebb település napi hulladékmennyiségének felel meg. De ez csak addig működhet, míg a munkát a társaság képes finanszírozni. Ráadásul sokszor a takarítás másnapján újra kikerül az illegális hulladék. Tapasztalataink szerint gyakran olyan dolgok is a szigetek körül halmozódnak, amelyek leadására van egyéb, díjmentes lehetőség. A helyzet elkeserítő, sajnos nem lehet minden lerakóhely mellé őrt állítani.

Gyakoriak a támogató visszajelzések is, de Molnár-Rodek Bernadett szerint látszik, hogy a kialakult helyzet okozója az emberi közöny és a felelőtlenség. A közösséget pedig zavarja ez a fajta hozzáállás, mivel nem kérdés, hogy a többség betartja az együttélés alapvető szabályait. Kérik: ha esetleg valaki tetten éri az illegálisan szemetelő embertársunkat, jelezze neki, hogy nem helyénvaló a viselkedése, hiszen emiatt szégyenkeznivalója csak az illetőnek lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában