A tizedik alkalommal

2019.03.30. 07:00

Diákkonferenciát rendeztek a Batthyány gimiben

A Batthy­ány gimnázium adott otthont pénteken a tizedik alkalommal megrendezett Tudományos Diákkonferenciának, melyen több tehetséges zalai középiskolás történelmi témájú előadásokat tartott kortársainak.

Benedek Bálint

Részt vevő diákok Balogh László igazgatóval és Dúcz Mihály adys pedagógussal beszélgetnek

Fotó: Gergely Szilárd

A találkozót a megyeszékhelyi Ady-iskola Izsák Imre Alapítványa több civil szervezettel együtt már tíz éve szervezi.

A vendéglátó gimnázium igazgatója, Balogh László megnyitójában emlékeztetett: a klasszikus tanulás ívet követ, melynek a végén a diákok érdemjegyet kapnak. Azonban a konferencia most azt is bizonyítja, hogy középiskolások képesek mélyre merülni bizonyos témakörökben, melyekből a felnőttek éppúgy tanulhatnak, mint a diáktársak.

– A minapi kanizsai közgyűlésen tett interpellációm indíttatását is a gyerekektől kaptam – folytatta. – Olyan szempontból, hogy „A szív embere” című dolgozatukban Krátky István egykori polgármester életével foglalkoztak. A munkájuk rádöbbentett, mekkora egyénisége volt ő a városunknak. Ezért is szeretnénk, ha végre közterület viselhetné a nevét és szobrot is állíthatnánk annak az embernek, aki 1930 és 44 között sokat tett Nagykanizsáért.

Részt vevő diákok Balogh László igazgatóval és Dúcz Mihály adys pedagógussal beszélgetnek Fotó: Gergely Szilárd

A „batthyányis” Dömötör Zsóka, Orbán Dorina és Fata Flóra készítették az egykori városvezetőről szóló dolgozatot. Fata Flóra elmondta: nem szokványos előadással készültek, igyekeztek a fiatalok számára interaktívvá tenni a történetet. Fontosnak érezték, hogy a helyiek megismerjék azt az embert, aki szívén viselte a város fejlődését.

A gimnáziumból ugyancsak nívós beszámolóval készült Csermák Ádám Barna, Herjávecz Krisztina és Vasvári Zsóka. Ők „Lakosságcsere? Genocídium? Etnikai tisztogatás?” című dolgozatukat tárták diáktársaik elé. Ők egy történelmi pályázat kapcsán keresték fel Sinkó Istvánnét, Éva nénit, aki Nagynyárádon lakik. Az asszony négyévesen élte át a kitelepítés traumáját, de szülei is sokat meséltek neki a vészterhes időkről, és ezeket a történeteket feljegyezték a gimnazisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában