Két nevezetessége is bekerült a Zala Megyei Értéktárba

2019.03.02. 07:00

Csesztreg kulturális örökségének értékei

A település két nevezetessége is bekerült már a Zala Megyei Értéktárba, de további jelöléseket is kívánnak tenni a helybéliek. Az Árpád-kori templom, illetve a Varga János babáihoz kötődő hagyomány és az úgynevezett maskuranap is a kulturális örökség kategóriában kapta meg az elismerést.

Gyuricza Ferenc

Kedden újra összeesketik Varga János babáit Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Minderről Kopecskó János, a települési értéktárbizottság elnöke tájékoztatta lapunkat. Mint mondotta, a Szent Móric tiszteletére felszentelt Árpád-kori templom nemcsak a község legrégibb épített emléke, de a térség egyik legértékesebb szakrális épülete is. A maskuranap és az ahhoz kötődő hagyomány, Varga János babáinak esketése a 20. század elejéig vezethető vissza, eredete egy helyi mesteremberhez köthető.

Kedden újra összeesketik Varga János babáit Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A községben ez évben is megrendezik a maskuranapot, a március 5-én, jövő hét keddjén esedékes program délután fél háromkor éppen Varga János babáinak esketésével kezdődik a község központjában, míg az esti órákban a maskurajárást tartják, amelynek végén, 11 órakor Nagy Sándor portája előtt máglyagyújtással űzik el a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában