Versenyek

2019.03.05. 07:00

Borokat bíráltak Nagyrécsén és Sormáson

A dél-zalai településeken a szombat a borról szólt. Az immár hagyományos borversenyeken helyi és környékbeli szőlősgazdák ízletes nedűit értékelték.

Szabó Zsófia

A nagyrécsei borversenyen Kápolnás Zoltán, Förhénci Horváth Gyula és Oláhné Horváth Borbála értékelte a bormintákat Fotó: Salamon Lászlóné

Nagyrécse önkormányzata és a Bacónak-Hegyért Alapítvány a récsei kastélyban tartotta hétvégén a borversenyt, amelyre a faluban és annak vonzáskörzetében tevékenykedő szőlőbirtokosokat várták. Ezúttal is fehér-, rozé-, siller- és vörösborokkal lehetett nevezni a rangos megmérettetésre, amit a főszervezőkön túl a Nemzeti Együttműködési Alap is támogatott.

Salamon Lászlóné kulturális szervező elmondta: sokan vettek részt a versenyen. A háromtagú, neves szakemberekből álló zsűri, Kápolnás Zoltán, Förhénci Horváth Gyula és Oláhné Horváth Borbála harminc bort bírált. Az ítészek szerint egyértelműen látszik a fejlődés: a gazdák megfogadták a korábbi tanácsokat.

A nagyrécsei borversenyen Kápolnás Zoltán, Förhénci Horváth Gyula és Oláhné Horváth Borbála értékelte a bormintákat Fotó: Salamon Lászlóné

A nagyrécsei borversenyen 7 arany, 7 ezüst, 13 bronz minősítéssel és 3 oklevéllel ismerték el a nevezett bormintákat.

Sormáson is szombaton került sor a falu önkormányzata által szervezett borversenyre.

A szervezők képviseletében Mátyás József jelezte: a jó hangulatú rendezvényt Pőcze Edit polgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: Sormáson évszázados múltja van a szőlőtermesztésnek, a borkészítésnek. Azonban ma már egyre kevesebben hódolnak a hozzáértést kívánó tevékenységnek. Ezért dicséret illeti azokat a gazdákat, akik bemutatják a gondos munkával készített borukat.

A borversenyre 13 gazda nevezett, 27 borral. A zsűrit elismert borászok alkották. Nink Károly, Somogyi András és Nagy József szerint a gazdák felkészültségét és hozzáértését jól mutatja az 5 arany, 14 ezüst és 8 bronz minősítés.

A versenyen Vlasics Károly vegyes fehér bora közönségdíjas lett. A bírák pedig Földi András zweigelt rozéját választották az idén a falu borának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában