Többnyire a gyerekre száll a hagyaték

2019.03.03. 07:00

Az öröklési igény sosem évül el: Ezek a legfontosabb tudnivalók

Sok konfliktustól, jogi hercehurcától kímélheti meg a családot, ennek ellenére kevesen végrendelkeznek hazánkban, ha mégis, akkor sem mindig sikerül megfelelő módon megtenni, emiatt az örökség nem egyszer keserűség forrása is lesz.

Arany Gábor

Ha nincs leszármazó és túlélő házastárs, akkor az örökhagyó szülei örökölnek Illusztráció: Shutterstock

A legfontosabb tudnivalókat dr. Lacker Melinda foglalta össze, akivel először az öröklés szabályait tekintettük át.

– A halál bekövetkeztével nyílik meg a hagyaték és mint egész száll át az örökösre – kezdte a zalaegerszegi ügyvéd. – Az öröklési igény nem évül el, örökölni pedig végintézkedés vagy törvény alapján lehet. Ha az örökhagyó végrendelkezett, akkor az öröklés rendjét az határozza meg. Ennek hiányában a törvényes öröklés rendje érvényesül. Eszerint az örökhagyó után az egyenesági leszármazók egymás között egyenlő arányban örökölnek. Többnyire a gyermekekre száll a hagyaték, és nem számít, hogy az örökhagyó gyermeke házasságon kívül vagy belül született. A régi polgári törvénykönyvhöz képest lényeges változás, hogy a túlélő házastárs is egy gyermekrészt örököl, például ha van két gyermek és túlélő házastárs, akkor a hagyaték három egyenlő részben oszlik meg közöttük. Gyermek hiányában a túlélő házastárs osztozik a hagyatékon az örökhagyó szüleivel, oly módon, hogy a hagyaték felét a házastárs örökli, a másik felét az örökhagyó szülei, fele-fele arányban. Ilyen esetben viszont a szülő örökli meg azokat a vagyontárgyakat, amelyeket tőle vagy felmenőjétől kapott az örökhagyó. Azaz a vagyon visszaszáll arra az ágra, melytől származott. Szülő és leszármazó hiányában a túlélő házastárs örököl – tette hozzá.

Ha nincs leszármazó és túlélő házastárs, akkor az örökhagyó szülei örökölnek Illusztráció: Shutterstock

Kiemelte, nem örökölhet a túlélő házastárs, amennyiben a hagyaték megnyílásakor a házastársak között az életközösség már nem állott fenn, és annak helyreállítására remény sem volt. Ennek megállapításához nem szükséges a házasság felbontása, a válás kimondása. Erre a körülményre az hivatkozhat, aki a túlélő házastárs kiesése folytán örökölne.

Ha nincs leszármazó és túlélő házastárs, akkor az örökhagyó szülei örökölnek, ám ha már ők sem élnek, akkor a szülők leszármazói örökölnek. Ezt nevezik oldalági öröklésnek, ez dédszülőkig érvényesül. Más örökös hiányában a magyar államra száll a hagyaték, szólt a magyarázat.

– Az örökbefogadott ugyanúgy örököl, mintha az örökbefogadó szülő vér szerinti leszármazója lenne. Az örökbefogadott után pedig elsősorban a leszármazói és házastársa, leszármazó hiányában a házastársa és örökbefogadó szülője, házastárs hiányában az örökbefogadó szülő és annak rokonai örökölnek. Az örökbefogadott a vér szerinti szülei és rokonai után csak akkor örököl, ha az örökbefogadás egyenes­ágbeli felmenő rokona, testvére vagy egyeneságbeli felmenő rokonának más leszármazója által történt. Ha az előbb vázolt öröklési rendtől el kíván térni az örökhagyó, azt végintézkedéssel teheti meg – mondta és ezzel elértünk a végrendelethez, amiről sok a téves információ. A tudnivalókat következő írásunkban foglaljuk össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában