Purim ünnep

2019.03.21. 14:00

A zsidóság megmenekülésére emlékeztek Zalaegerszegen

Ezen az ünnepen nem az öldöklésről, a háborúról beszélünk, mert számunkra a harcok vége, a megmenekülés a fontos.

A szenior tánccsoport műsora Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

Ezt Siklósi Vilmos, az egerszegi zsidó hitközség elnöke fogalmazta meg tegnap, purim ünnepén a közösségi házukban. E napon arra emlékeznek, hogy időszámításunk előtt 450 körül a perzsa birodalomban élő zsidóság megmenekült. A történet szerint Hámán (a perzsa király főembere) gonosz tervet szőtt a zsidó nép kiirtására, de Eszter királyné közbenjárására terve meghiúsult. A király ugyanis rendeletet bocsátott ki, amellyel felhatalmazta a zsidókat, hogy fegyveresen védhessék meg magukat, és ők a harcban legyőzték ellenségeiket. Az ünnep elnevezése a „sorsvetést” jelentő pur szóból ered, mert Hámán sorsot vetett a zsidókra, így választotta ki az időpontot, amikor rájuk akarta szabadítani a hordáit.

A szenior tánccsoport műsora Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

A purimot a karneváli hangulat, az önfeledt mókázás jellemzi. A gyermekek és gyakran a felnőttek is jelmezt öltenek ezen az ünnepen. Tegnap a rendezvény a szenior táncosok műsorával kezdődött, majd Molnár Bella gyújtotta meg a két gyertyát és mondott áldást, az ünnep történetéről pedig Siklósi Vilmos beszélt. Eszter Könyvét Árvai József olvasta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában