Összefogás

2019.02.07. 07:00

Újabb lélekharangok kerülhetnek három zalai település temetőibe

Az új evangélikus lelkész, Veres József jóvoltából Liszóval együtt mindhárom dél-zalai településen az elmúlásra emlékeztető lélekharang kerülhet a temetőkbe.

Benedek Bálint

Surdon a Gilicze Sándor (balról), Veres József és Kanász János mögött látható ravatalozó tetején már nem sokáig lesz üres a harangláb

Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban beszámoltunk, Liszóban az egyházak és a helyi közösség összefogásából telepíthetnek harangokat. Az eredeti ötlet az evangélikus lelkésztől származik, aki tavaly november elsején szembesült azzal, hogy a települések temetőiből hiányoznak a lélekharangok. Kezdeményezését, miszerint az egyházak, valamint a közösségek összefogásából szerezzenek be harangokat, az önkormányzatok is támogatták.

– Örültem, hogy a hivatalok, minden egyházközség is a sajátjának érezte a jó ügyet, ahogy az emberek is, hiszen szépen gyűlnek az adományok – mondta Veres József. – Amikor a lélekharangok megszólalnak, az élő emberek lelkébe, szívébe ismételten egyfajta visszaemlékezést hoznak azokról, akik elhunytak. A lélekharang a holtakra vetíti a fényt, de azért az élők emlékébe idézi, hogy még van idejük, van élet.

Elárulta: mindhárom sírkertbe egyaránt 22 kilogrammos harang kerülne, melynek értéke egyenként 250 ezer forintot tenne ki. Az egyedi darabok Közép-Kelet-Európa egyetlen harangöntő műhelyében, Őrbottyánban a Gombos családnál készülnének. Ez többszörösen jó hír, azért, mert Gombos Miklós kivételes tevékenysége az országban unikumnak számít.

Surdon a Gilicze Sándor (balról), Veres József és Kanász János mögött látható ravatalozó tetején már nem sokáig lesz üres a harangláb Fotó: Szakony Attila

Kanász János, Surd, és Gilicze Sándor, Nemespátró polgármestere azonnal felkarolták az ötletet. Úgy érzik, Veres József néhány hónapos szolgálata alatt összefogta a „nyájat”, az emberek szívesen járnak az istentiszteletekre.

– Közel öt évvel ezelőtt a ravatalozó felújításakor kiépítettünk egy haranglábat – mondta Kanász János. – Bíztunk benne, hogy egyszer lesz harangunk is, s most végre megszólalhat az elhunytakért.

Hasonlóan gondolkozott a szomszédos Nemespátró településvezetője is. Bár Gilicze Sándor szerint náluk több pénzt kell elkülöníteni az építkezésre, hiszen nem építettek haranglábat sem. Ettől függetlenül a közösség erejére támaszkodva és az önkormányzat támogatásával hamarosan ott is elkészülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában